Candida Albicansnajčešći je tip gljivičnih infekcija, te se može naći u ustima, digestivnom sistemu i vaginalnom području. Takođe, može uticati na kožu i ostale sluznice. Ako imuni sistem dobro funkcioniše, ovaj tip infekcije je retko ozbiljan. Međutim, šta ako imunitet nije jak?

Kandida je gljivica koja pomaže kod upijanja hranjivih nutrijenata i probave, ali samo kada se nalazi u odgovarajućim nivoima u telu. Kada dođe do prekomerne proizvodnje, mogu se pojaviti tipični simptomi kandide.

Ako se digestivni sistem ne pregleda, kandida može iz njega dospeti u krvotok. Tada dolazi do otpuštanja toksina, što uzrokuje sindrom propustljivog creva.

Kada je prirodna pH ravnoteža tela uzdrmana, kandida može izvan kontrole rasti u vašem telu i tako stvoriti problem. Dobre, zdrave bakterije i imuni sistem koji ispravno funkcioniše i te kako su potrebni u borbi protiv te tvrdoglave infekcije.

Sindrom prekomernog rasta kandide pojam je koji se odnosi na to da je rast kandide u vašem telu otišao izvan kontrole. Ne zaboravite da se tu radi o hroničnom zdravstvenom stanju.

Osobe koji nikad nisu iskusile ozbiljnu gljivičnu infekciju mogu videti promene na drugi način. Odnosno, mogu razviti nove osetljivosti, alergije ili netolerantnost prema raznim vrstama namirnica, koje najčešće uključuju mlečne proizvode, jaja, kukuruz ili gluten. 

Što dovodi do infekcije kandidom?

Postoji mnogo mogućih uzroka kandide, uključujući ishranu sa visokim udelom šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i alkohola, koji pomažu gljivici da raste. Osim toga, izdvajamo još pet potencijalnih uzroka.

1. Antibiotici

Ponekad su antibiotici potrebni za suzbijanje neke infekcije, kako biste se rešili loših bakterija u vašem organizmu. Problem sa antibioticima i njihovim preteranim korištenjem jeste to da oni ne ubijaju samo loše bakterije, već se rešavaju i onih dobrih.

Dobre bakterije u vašem organizmu odgovorne su za probavu i držanje kandide pod kontrolom. Nakon dužeg perioda konzumiranja ili čestog korištenja tokom kraćeg perioda, antibiotici mogu vaše telo pretvoriti u područje savršeno za razmnožavanje kandide.

2. Kontraceptivne pilule

Za razliku od antibiotika, same kontraceptivne pilule direktno ne uzrokuju gljivičnu infekciju i sindrom prekomernog rasta kandide. Ipak, kada ishrana žene sadrži visok udeo rafinisanih šećera, a u isto vreme je na antibioticima, tada pilule mogu negativno uticati na njeno telo i dovesti do infekcije kandidom. 

Kod nekih žena moguće je da pilula uzrokuje gljivične infekcije, pa nakon što su se rešile prvobitne infekcije i ponovno počele da koriste pilule, može se pojaviti kandida.

3. Oralna upotreba kortikosteroida

Kod osoba koje leče astmu pomoću inhalatora postoji veći rizik za razvijanje kandide u ustima, što može dovesti do prekomernog rasta kandide.

Važno je da osobe koje tako liječe astmu pažljivo prate uputstva za ispiranje usta nakon svakog korištenja. 

4. Dijabetes

Kod osoba s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 visina šećera u ustima i ostalim sluznicama viša je nego kod ljudi koji nemaju dijabetes. S obzirom na to da je kandida tip gljivice, a šećer hrani gljivice, jasno je da su oni koji imaju dijabetes izloženi većem riziku od razvijanja sindroma prekomernog rasta kandide.

5. Slab imuni sustav

Svako ko ima slabiji imunitet ima veće šanse da mu se u telu razvije kandida. Toj populaciji najčešće pripadaju novorođenčad i mala deca, starije osobe, osobe kojim su dijagnostikovana razna upalna stanja i autoimune bolesti.

9 simptoma kandide

1. Hronični umor

2. Poremećaji raspoloženja

3. Ponavljajuće infekcije vaginalnog i urinarnog trakta

4. Oralna kandidijaza

5. Upala sinusa

6. Poremećaji u probavi

7. Zamagljenje svesti

8. Gljivične infekcije kože i noktiju

9. Hormonska neravnoteža

Pročitajte i...