Demencija je sindrom uzrokovan slabljenjem funkcija mozga i obično se radi o hroničnom ili progresivnom toku bolesti. Najčešće se javlja kod starijih ili osoba srednjih godina.

Važno je znati i da postoje različite vrste demencije, te da one mogu uticati različitim načinima na ljude. Ipak, postoje neki uobičajeni rani simptomi koji mogu početi da se pojavljuju i pre nego što se dijagnostifikuje demencija. Oni uključuju:

1. gubitak pamćenja

2. probleme sa koncentracijom

3. poteškoće u izvršavanju svakodnevnih obaveza, poput plaćanja u prodavnici

4. zaboravljanje pojedinih reči u komunikaciji, što čini teže praćenje razgovora

5. osećaj izgubljenosti u prostoru i vremenu

6. česte promene raspoloženja

Sve ovo su glavni pokazatelji i alarmi da je demencija u pitanju. Često zaboravljanje mesta na kome ste ostavili ključeve automobila, više puta postavljanje istih pitanja ili zaboravljanje važnih datuma i događaja isto. Takođe, kod ljudi koji imaju demenciju se dešava da dolaze u situaciju da se sećaju događaja iz davne prošlosti, ali ne i stvari koje su se dogodile pre nekoliko dana ili sati.

S obzirom na to da demencija pogađa veliki broj ljudi, važno je znati da postoje stvari koje svi možemo učiniti kako bismo smanjili šanse da se suočimo sa ovim problemom. Postoje dokazi da zdrav način života može drastično smanjiti naš rizik. Tako je nedavno istraživanje komisije Lancet potvrdilo da stvari poput zdrave ishrane, kontrolisanje šećera, izbalansiranog (normalnog) krvnog pritiska, održavanja pravilne težine, izbegavanje alkohola i cigareta, mogu pomoći da ovaj problem izbegnete.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!