Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razlikujte astmu od drugih oblika bolesti: Saveti koji mogu pomoći vašem detetu

Roditelji dece sa astmom su u neprestanoj brizi i strahu. Pumpice, upale, gušenja, virusi, grip, zagađenost vazduha doveli su do toga da roditelji više ne znaju kako da zaštite svoju decu.

Ukoliko se mališani koji imaju astmu nađu u blizini požara i gustog dima, šanse za gušenje i komplikacije se povećavaju. Prilikom požara u šumi aktivira se više od 400 toksina koji se nalaze u dimu. Takva situacija može izazvati pad imunog sistema i mnoge druge komplikacije koje mogu naškoditi detetu. Posebna briga roditelja javlja se sada, u vreme pandemije virusa korona, kada postoji pojačana mogućnost gušenja deteta. Roditelji nisu sigurni na koji način bi bilo najbolje da pomognu svom detetu, te izdvojamo neke osnovne korake koji će vam pomoći da sačuvate zdravlje svog deteta sa astmom.

Smanjite izloženost štetnim materijama

Naročito kada indeks kvaliteta vazduha dostigne opasne nivoe, najbolje je da što više vremena provedete u zatvorenom prostoru. Ukoliko je stopa zagađenosti iznad 100, ona može biti veoma štetna po zdravlje ne samo vašeg deteta već i vas. Ukoliko lekari upozoravaju da ne izlazite iz kuće zbog toksičnih materija i zagađenosti vazduha, poslušajte ih. Sve dok se situacija ne stabilizuje, ne bi trebalo ni prozore da otvarate bez preke potrebe.

Prečistite vazduh u svom domu

Najbolji način za pročišćenje vazduha bi bili filteri. Kako bi vazduh u vašem dobu bio čistiji, najbolje bi bilo da pronađete filter koji će prečistiti prostorije i učiniti da dete diše lakše i bez pumpice. Vodite računa da vaša deca što manje izlaze u parkove. Trebalo bi i da izbegavaju bliže kontakte sa drugima, kako bi smanjili mogućnost zaraze virusom korona. 

Povezane vesti

Razlikujte astmu i koronavirus

Kovid-19 ima slične simptome od astme - suv kašalj, upaljeno grlo, otežano disanje i bol u grudima. Ipak, ono što virus korona i drugi virusi obično uzrokuju su temperatura, jeza, povraćanje, dijareja i bolovi u mišićima. Ukoliko je dete izloženo dimu i često se žali na grebanje grla, peckanje očiju, kašalj, otežano disanje kao i bol u grudima, roditelji bi trebalo da se obrate lekaru i vide o čemu se radi. Da li je u pitanju koronavirus ili asmatični napad?  NE RAZUMEM KAKVE DIM IMA VEZE SA KORONOM?

Nažalost, ne zna se mnogo o izloženosti dimu zdravog ili ugroženog imunog sistema, ali povišeni nivoi zagađenja vazduha povezani su sa povećanim stopama COVID-19. Ejmi Oro je istakla da dim i gušenje koje može uslediti zbog njega veoma loše utiču na imunitet. "Kada dim uđe u pluća, on izaziva iritaciju i grčenje glatkog mišića koji se nalazi oko malih cevi za disanje u plućima. To može dovesti do poteškoća sa disanjem", istakla je Ejmi.

Ne paničite

U nekim slučajevima socijalno distanciranje i učenje na daljinu zbog COVID-a mogu pomoći deci sa astmom da sačuvaju svoje zdravlje. Potrudite se da prostorije budu čiste, dezinfikovane, provetravajte ih što češće. Ukoliko dođe do bilo kakvih komplikacija obratite se izabranom lekaru, a bilo bi poželjno da vam terapija deteta uvek bude pri ruci. Najvažnije je da ne paničite i da vodite računa da svaki postupak obavite trezveno.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica