Kod korištenja tampona žene neretko prave neke greške koje mogu i ugroziti zdravlje. Saznajte koje su to greške i pokušajte da ih izbegnete.

1. Perete ruke samo nakon umetanja tampona. Ruke je potrebno oprati i pre postavljanja tampona kako biste sprečile da u vaginu uđu neželjene bakterije.

2. Ne postavite tampon dovoljno duboko. Kako ćete znati da ste tampon postavile dovoljno duboko? Tako što ga uopšte nećete osećati. Ako je stavljen preplitko, to će vam smetati i izazvaće osećaj neugodnosti.

3. Koristite samo jednu veličinu tampona. Za dane jače menstruacije koristite veće tampone za bolje upijanje, ali čim postane slabija, koristite manje tampone koji upijaju slabije.

4. Preretko menjate tampon. I onda kad je menstruacija slaba, tampon treba promeniti svakih četiri do pet sati. Tako se sprečava razvoj bakterija.

5. Koristite tampon kad imate iscedak. Sredinom ciklusa jači iscedak je normalan, ali za to ne smete koristiti tampon, jer možete poremetiti prirodnu kiselost vagine, što pak može prouzrokovati upalu.

6. Nosite tampon i dan pre i dan nakon menstruacije. Iz mere predostrožnosti činite ovo, ali korištenje tampona neposredno pre i posle menstruacije se ne preporučuje, jer tampon nije dobro koristiti kad je vagina suva.

7. Ne menjate tampon nakon obavljanja nužde. Tampon ne morate menjati nakon svake male nužde, ali posle dve-tri obavezno ga promenite. Svakako ga promenite nakon obavljanja velike nužde, kako biste sprečile širenje bakterija.

8. Ne menjate tampon nakon plivanja. Bez obzira na to da li se kupate u bazenu, reci, jezeru ili moru, tampon bi trebalo da promenite čim iziđete iz vode. Končić tampona natopljen hlorom, slanom ili rečnom vodom može prouzrokovati iritaciju kože.

9. Držite tampone na mestu gde prska voda. Izbegavajte da držite tampone u blizini tuša kako ih ne biste natopili vodom. Držite ih u zatvorenoj fioci ili ormarić,u kako bi ostali suvi i duže sveži.

10. Koristite mirišljave tampone. Ako imate osetljiviju vaginu, izbegavajte korištenje mirišljavih tampona, jer oni mogu izazvati iritaciju i svrab.