Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

14 načina na koje nam telo signalizira da je vreme za detoks

Oslušnite svoj organizam i oslobodite ga od toksina.

  Izvor: Foto: Shutterstock

O detoksu sigurno znate već dosta toga, pa i to da postoje razni načini na koji se može sprovesti. Stoga pitanje nije da li bi trebalo sprovesti detoksikaciju nego kada. Najbolji način da znate kada je vreme za detoks je da slušate svoje telo, ako primetite jedan od ovih 14 simptoma - vreme je.

Žudite za šećerom - ishrana koja obiluje šećerom i prerađenom hranom čini da se tvoj organizam ponaša kao da je na vožnji rolerkosterom jer naglo diže i spušta šećer u krvi i utiče na hormon leptin (odgovoran za glad) i tera te da unosiš sve više nezdravih namirnica. Nakon detoksa tvoj organizam će se oporaviti, hormoni vratiti u normalu i onda možete da počnete da jedete nutritivno bogate namirnice.ž

Povezane vesti

Imate probleme s varenjem - ovo je jedan od očiglednih znakova da je vašem telu potreban detoks. Zatvor, dijareja, nadutost i gasovi nisu samo neprijatni nego su i jasan znak da se ne hrnite kako bi trebalo.

Jedete zdravo, ali se ne osećate tako - ako jedete zdravo to ne znači da ne treba povremeno napraviti detoks. Eliminacijom određene hrane na neko vreme daćete svojim crevima predah i tako odstraniti štetne toksine iz organizma i ojačati ga.

Koža vam nije čista - ako je u telu previše toksina to može da utiče na slabiji rad jetre (koja je glavni organ za detoksikaciju u telu). Budući da se kroz kožu putem znoja takođe izbacuju štetne materije iz organizma, svi ti toksini mogu da se pokažu na površini kože u obliku akni, osipa i upalnih procesa.

Stalno ste umorni - stalan umor može imati i dublji problem koji se odnosi na rad nadbubrežne žlezde. Do tog poremećaja dolazi kada mozak i nadbubrežne žlezde nemaju dobru komunikaciju zbog povišenog nivoa kortizola do koga dolazi zbog nakupljenih toksina, upala i disbalansa mikrobiote.

  Foto: Shutterstock

Potrebno vam je mnogo vremena da se setite stvari koje se nisu tako davno dogodile - ako se naprežete da se setite nekih pojedinosti koje su vam se dogodile tog dana, vaš mozak je "zamagljen". Kada vaše telo ne može dovoljno brzo da eliminiše toksine, oni se skupljaju u telu i uzrokuju upale. Previše upala oštećuje zaštitnu barijeru krvi u mozgu i slabi pamćenje. Detoks će eliminisati toksine što će ublažiti upalni oksidacijski stres u hipotalamusu pa ćete moći da razmišljate jasnije.

Često osećate bol u zglobovima - hronična upala ostavlja posledice na mišićima i zglobovima. Ako su vam zglobovi i mišići često bolni, ukočeni i kruti, posebno ako vežbate to je veliko upozorenja da se u vašem telu odvijaju upalni procesi.

Stalno ste pod stresom - detoksikacija ne podrazumeva samo izbacivanje nepoželjnih namirnica, nego i smanjenje stresa. Stres je veliki okidač za autoimune bolesti i depresiju.

Ideja o detoksikaciji vam izaziva nervozu - ako vam sama pomisao na odricanje od omiljenih namirnica ili pića izaziva nelagodu to može značiti da imate nezdrav emocionalni odnos prema hrani. Umesto da hranu doživljavate kao gorivo za svoje telo, moguće je da je koristite kao nagradu ili kaznu. Detoksikacija vam može pomoći da shvatite da li je vaš odnos prema hrani povezan s emocijama pa ćete uspeti nakon te analize da napravite korak dalje.

Borite se s kilogramima - potrebno je shvatiti da prvo treba ozdraviti da bi se kilogrami izgubili. Ako postoji neravnoteža u crevima između dobrih i loših bakterija, odnosno kada loše bakterija prevladaju dolazi do upalnih procesa i usporavanja metabolizma. Stoga je potrebno uzeti vremena i prvo lečiti creva.

Povezane vesti

Hormoni vam "divljaju" - smanjen libido, poremećaj menstrualnog ciklusa i nemogućnost mršavljenja ukazuju na probleme s hormonima. Problemi s hormonima mogu uzrokovati hronične upale, a jedan od češćih uzroka je neadekvatna ishrana.

Imate neprijatan miris tela - čuli ste za izraz - "ono si šta jedeš". Telo uvek čini sve što može da eliminiše toksine, a intenzivan miris je znak da telo nastoji da se očistiti. Neprijatan miris tela i zadah su znakovi da su nataloženi toksini u telu dosegli svoj opasan nivo. Zato umesto dezodoransa, radije pijte zelene sokove.

Imate problema sa spavanjem - probleme sa spavanjem uzrokuje nepravilan rad hormona leptina i nadbubrežne žlezde. San će vam se poboljšati kada se rešite toksina i eliminišete upalne procese u telu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica