Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje pokazalo: Spisak proizvoda koji najbolje štite kožu od štetnih sučevih zraka

Kreme za sunčanje koje nisu prirodnog porekla nas ipak bolje štite od sunca, pokazalo je istraživanje neprofitne američke organizacije 'Consumer Reports' koja je objavila i listu najboljih proizvoda.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Usled zabrinutosti da hemijski preparati za sunčanje mogu da utiču na zdravlje, veliki broj ljudi se u poslednjih par godina okrenuo prirodnim kremama. Međutim, kako se navodi u izveštaju Costumer Reports-a, ne postoji dovoljan broj istraživanja kojim bi se potvrdio negativan efekat hemijskih krema za sunčanje na zdravlje ljudi.

"Za vreme šestogodišnjeg testiranja, nismo naišli na prirodan proizvod koji ima adekvatnu i UVA i UVB zaštitu i odgovarajući SPF faktor", objavljeno je na sajtu Costume Reports-a, gde se takođe nalaze i ostale informacije u vezi sa ovim istraživanjem. 

SPF faktor pokazuje koliko dugo proizvod štiti kožu od štetnih ultraljubičastih zraka sunca

Magazin je testirao ukupno 73 losiona, sprejeva i stikova za zaštitu od nepoželjnog sunčevog zračenja.

Kreme za sunčanje koje sadrže titanijum dioksid ili cink oksid (ili oba), odnosno, koje nisu prirodnog porekla, zauzele su prvih 13 mesta na listi najboljih proizvoda za zaštitu od sunca.

Kako se testiraju kreme?

Consumer Reports vrši testiranja kakva zahteva FDA (državna agencija SAD-a za kontrolu hrane i lekova) od proizvođača krema za sunčanje.

"Tehničar koji je kvalifikovan nanosi određenu količinu kreme za sunčanje", tvrdi Triša Kalvo, zamenik urednika za zdravlje i hranu Consumer Reports-a. "Preparat se nanosi na šest različitih delova leđa. Nakon toga ispitanik sedi u vodi onoliko dugo koliko na kremi piše da je otporna na vodu, a zatim se tretirana koža izlaže UV svetlu. Sutradan, obučeni tehničar ispituje njegovu kožu na različite stepene crvenila i vrši proračune da bi saznao SPF.

Najbolje rangirane kreme za sunčanje

Tri losiona koja su se našla na listi najboljih proizvoda za sunčanje su:

Kreme za sunčanje koje nemaju prirodne sastojke, rade po principu apsorbovanja sunčevih zraka. Među ovim kremema koje su se našle u vrhu preporučljivih proizvoda su i one sa avonbezonom i oksibenzonom

 - La Roche-Posay Anthelios 60 Melt-in Sunscreen Milk SPF 60

 - Equate Sport Lotion SPF 50 

 - BullFrog Land Sport Quik Gel SPF 50 

Najbolji sprejevi i stikovi za sunčanje su:

 - Trader Joe's Spray SPF 50+

 - Up & Up (Target) Kids Sunscreen Stick SPF 55 

Među prirodnim preparatima za sunčanje, najbolje je ocenjena California Kids #Supersensitive Lotion SPF 30+ krema. 

U onlajn izveštaju se takođe navodi da se iz preventivnih razloga za decu, ne koriste kreme u spreju (zbog opasnosti od udisanja), ili da se krema prvo napršće na dlan a zatim rastrlja po telu.

Nakon testiranja utvrđeno je da kod trećine preparata SPF faktor nije realan, a stručnjaci preporučuju da se biraju kreme sa zaštitnim faktorom većim od 30, uz napomenu da ni veliki SPF faktori ne pomažu ukoliko se na suncu boravi duže vreme.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica