Kada su u pitanju prvi zubići, sučimo se sa činjenicom, roditelji su očajni da nađu nešto - bilo šta - što će pomoći detetu da ne bude očajano dok mu izbijaju zubići.

I dok postoji dosta preparata, gelova i igračkica za taj problem, drugi metod koji je popularan poslednjih nekoliko godina je ogrlica ili narukvica od baltičkog ćilibra - koje sadrže nešto što se zove sukcinična kiselina za koju kažu da prirodno uklanja bol. 

Da li su ogrlice od ćilibra sigurne?

Kratko i jednostavno, ne. I to prema rečima RoSPA (grupe za prevenciju nesreća), koji preporučuju da se ćilibarska ogrlica za zube ili neki sličan proizvod ne koriste.

"Ovi proizvodi predstavljaju opasnost za davljenje kod beba," tvrde iz RoSPA. Perle i kopče se mogu otkačiti i to predstavlja opasnost za dete da se udavi sa njima. Takođe postoje opasne veze između davljenja i bilo kakvog konopca koji se nalazi oko detetovog vrata, pogotovo beba. RoSPA umesto toga savetuje medicinski potvrđene kreme koje se direktno nanose detetu na desni. RoSPA takođe predlaže cucle i igračke za zube koje su uglavnom ispunjene tečnošću i mogu se staviti u frižider bre nego što se daju bebi da ih žvaće.

U svako slučaju, oni savetuju roditelje da potraže savet od zdravstvenih radnika (čak i pre nego što se beba rodi) za najbolji i najsigurniji način da umanjite bebi bolove prilikom nicanja prvih zubića. 

The Sun je skoro podelio priču o malenoj devojčici po imenu Luka koja se skoro udavila u krevetu zbog ogrlice za zubiće. Na svu sreću uspeli su da je spasu. 

RoSPA- no upozorenje se ne odnosi samo na ogrlice, takođe i narukvice oko nogu, jer beba može da je lako skine sa članka i da se udavi.

Pošto možete kupiti ove stvarčice i preko interneta, savet je da jednostavno nisu preporučljive, bolje je da istražite druge načine kao što su gelovi i kreme da ublažite simptome.