Promrzline nastaju kao rezultat dejstva niskih temperatura na telo. Najčešće se ispoljavaju na ekstremitetima (prstima ruku i nogu), na nosu, bradi i ušima. 

Šta uzrokuje pojavu promrzlina?

Boravak na niskim temperaturama, od -18 do -21 stepen celzijusa, predstavlja faktor rizika, kao i vetar udružen sa minusom. Promrzlinama doprinosi i dugo stajanje na hladnoći, kao i tesna i vlažna obuća i mokra odeća. 

Kako prepoznati promrzline?

Promrzline mogu da se podele u nekoliko grupa:

Promrzline prvog stepena

Kod ove, najblaže vrste promrzlina, koža je bleda, gotovo bela (usled grčenja krvnih sudova). Da će nešto krenuti u pravcu komplikacija, pokazuje modrilo kože (dolazi do naglog širenja krvnih sudova). To se subjektivno manifestuje svrabom i peckanjem površine kože.

Promrzline drugog stepena

Kod ovog stepena promrzlina, dolazi do pojave bula (plikova), koji podsećaju na opekotine.

Promrzline trećeg stepena

Na koži se pojavljuju rane, koje su izrazito bolne, a mogu se videti i početni znaci infekcije.

Promrzline četvrtog stepena

Ovo je najteži oblik, gde dolazi do gangrene, odnosno, potpunog odumiranja tkiva.

Kako pomoći detetu sa promrzlinama?

Dete sa promrzllinama je potrebno odmah presvući i skinuti mu mokru obuću. Delove koji su najviše bili izloženi hladnoći, potrebno je prekriti suvim tkaninama ili ćebetom. Kod težih oblika smrzavanja i pojave plikova, obavezno preko promrzlina staviti sterilnu gazu i odmah se javiti lekaru. Kod najtežih slučajeva, potrebna je i imobilizacija promrzlih delova tela.

Nakon presvlačenja i utopljavanja, detetu treba dati tople napitke, najbolje zaslađene kako bi se nadoknadili elektroliti. Po potrebi, pripremiti i toplu kupku.

Sprečite pojavu promrzlina kod dece!

Na temperaturama ispod -14 stepeni, deci bi trebalo ograničiti boravak napolju na 10, najviše 15 minuta. Takođe, mališani bi trebalo da budu i adekvatno obučeni, što podrazumeva toplu odeću, jaknu, kapu, šal, rukavice, kao i nepromočivu obuću.