Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 saveta kako da zaštite sebe i svoj dom na niskim temperaturama

U našu zemlju stigao je ledeni talas, pa se u narednom periodu očekuju veoma niske temperature i snežne padavine. Evo kako da zaštite svoje zdravlje, ali i dom, u ovakvim uslovima...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Niske temperature mogu rezultirati većim problemima, te je izuzetno važno da se pripremite na vreme:

Obucite se slojevito - potkošulja, pamučna majica, vuneni džemper ili flis majica i jakna. Ispod pantalona unihop ili helanke ili duge gaće/helanke za muškarce plus čarape. Na to idu čizme. Slojevita odeća čuva toplinu između slojeva pa će vam biti toplije tako nego kada biste nosili samo potkošulju i debeli džemper. 

Zaštitite sve ekstremitete. Nosite obavezno kapu, šal i rukavice, a šal možete navući i preko nosa i disati u njega. 

Pokušajte da dišete što opuštenije kada ste na niskim temperaturama. Tako će vam biti toplije. Kada se stisnete i ukočite telo troši više energije da ostane u tom položaju. Pokušajte sedam puta da duboko udahnete i izdahnte. Pri tom brojite svaki put do sedam. Tako ćete se opustiti. 

Povezane vesti

Nosite čizme s gumenim đonovima ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada. 

Kako bi sprečili probleme u domaćinstvu proverite sledeće:

Sprečite smrzavanje cevi - Ako živite u kući i bojite se da bi cevi mogle da se smrznu, ostavite vodu preko noći da lagano kaplje. Voda će se teže smrznuti ako teče. 

Negrejane prostorije se ne smeju zanemariti - Ako određene stambene prostore ne grejete i ne boravite u njima pre ovakvih hladnih talasa pustite vodu iz vodovodnih cevi ili bojlera, kao i sistema centralnog grejanja koji nije u funkciji, savetuju u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Svakako je dobro ako živite u kući ili manjim zgradama da pre noći pustite vodu da proteče kako bi sprečili smrzavanje. 

U wc šolju i podne sifone preporučuje se sipanje nesmrzavajuće tečnosti. 

Povezane vesti

Pripremite so za posipanje ili pesak. 

Pripremite se:

Zalihe hrane i pića - Ako znate da dolazi period niskih temperatura koje bi mogle jako da zahvate vaše područje, obezbedite se hranom i pićem. Kupite dovoljno hrane i pića s kojom možete kuvati za narednih par dana u slučaju da dođe do velikih nepogoda. 

Za slučaj da nestane struje - Proverite zalihe svih sveća, upaljača i baterijskih lampi u slučaju da nestane struje, što je lako moguće kod vrlo niskih temperatura i smrzavanja. Ostavite ih na lako dohvatljivom mestu da vam budu pri ruci ako zatrebaju. Napunite mobilne telefone do kraja noć pre. 

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica