Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moćni citrusi: Vatreno voće koje leči srce i smanjuje šećer u krvi

Naučnici su dokazali da je citrusno voće odlična prevencija od mnogih oboljenja, poput dijabetesa, gojaznosti, bolesti srca i jetre.

  Izvor: Foto: Shuttersock

Citrusi sadrže mnogo antioksidanasa koji se nazivaju flavanoni. Kada ljudi jedu masnu hranu, masnoća se nakuplja u njihovom telu, a masne ćelije proizvode prekomerne vrste reaktivnog kiseonika, što oštećuje ćelije u procesu nazvanom oksidativni stres.

Oksidativni stres u kombinaciji sa upalom kod gojaznih osoba povećava rizik od razvoja bolesti srca, bolesti jetre i dijabetesa. Međutim, istraživanjem nije utvrđeno da flavanoni dovode do smanjenja telesne težine. Ipak, citrusi čine organizam zdravijim, smanjuju oksidativni stres, oštećenje jetre, a smanjuju i rizike od drugih bolesti povezanih s gojaznošću.

Pročitajte i... Zdravlje porodice: Jednostavan način da prepoznate GMO voće i povrće

Eksperiment je proveden na 50 miševa od kojih je jedna polovina dobijala flavanone, a druga masnu hranu. Naučnici su se fokusirali na flavanone poput hesoeridina, eriocitrina i eriodictiola. Nakon mesec dana su obe grupe dobile standardnu hranu, masnu hranu, masnu hranu sa hesperidinom, masnu hranu s eriocitrinom ili masnu hranu sa erioditiolom.

Grupa miševa koja je konzumirala masnu hranu bez flavanona imala je visok nivo markera koji oštećuju ćelije i to za 80 posto više u krvi i 57 posto više u jetri u odnosu na miševe koji su bili na režimu standardne ishrane.

Pročitajte i... Voće - lokalno ili tropsko?

Hesperidin, eriocitrin i eriodictiol su smanjili nivo markera u jetri za 50 posto, 57 posto i 64 posto po grupama u poređenju s miševima koji su jeli masnu hranu bez flavanona.

Eriocitrin i eriodictiol su također smanjili nivo markera u krvi za 48 posto i 47 posto kod miševa.


Pročitajte i... 3 najčešće greške koje pravimo pri čuvanju voća i povrća

Miševi koji su tretirani hesperidinom i eriodictiolom su imali manje nakupljene masnoće, kao i manja oštećenja jetre.

Izvor: Klix.ba


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica