Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaboravnost ili neraspoloženje: Kako štitasta žlezda utiče na rad mozga

Više od dve milijarde ljudi u svetu boluje od nekog oblika poremećaja štitne žlezde. Kako ovo oboljenje utiče na organizam objašnjava dr Miloš Žarković.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada štitna žlezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promene raspoloženja. Međutim, simptomi mogu da budu različiti.

"Oni koji imaju višak tiroidnih hormona veoma su nesrećni, neraspoloženi, pa i pomalo manični. Njih prepoznajemo čim uđu u ordinaciju: kako im kažete "dobar dan", oni se rasplaču. Nasuprot njima, pacijenti s manjkom tiroidnih hormona loše misle, imaju problema sa koncentracijom i, uopšte, ne funkcionišu kako treba", kaže profesor dr Miloš Žarković, internista endokrinolog iz Instituta za endokrinologiju u Kliničkom centru Srbije.

Povezane vesti

On objašnjava da su ovi simptomi možda i najznačajniji znaci poremećaja u radu tireoidnih hormona i da svaki poremećaj u radu štitaste žlezde značajno utiče na rad mozga.

"Višak hormona tiroidne žlezde lakše se prepoznaje, dok je malo teže identifikovati simptome kod hipotireoze, odnosno kod manjka hormona štitaste žlezde", kaže profesor Žarković.

Kako se hipotireoza odražava na mentalno zdravlje?

- Najpre "strada" kratkotrajna memorija - osoba počinje da zaboravlja neke sitnice, gde je šta ostavila, šta je trebalo da uradi... Tek onda se razvijaju veći problemi, kao što je, na primer, mentalna usporenost.

Povezane vesti

Kako mozak "radi" na hormone štitaste žlezde?

- Kad nema hormona štitaste žlezde, kod ovih pacijenata smanjen je protok krvi kroz mozak. S druge strane, cerebrovaskularna cirkulacija opada jer se smanjuje metabolizam, mozak jednostavno manje radi.

Kakve još poremećaje u organizmu izaziva nepravilan rad štitaste žlezde? 

- Tiroidne bolesti su autoimuna oboljenja, a autoimune bolesti obično idu u paketu. Najčešće sa Hašimotom ide vitiligo, koji je isto autoimuna bolest. Višak i manjak hormona štitaste žlezde takođe loše utiču na mišiće. Karakteristika je slabost natkolenice i nadlaktice, pa pacijenti s hipertireozom imaju veliki problem pri penjanju i silaženju niz stepenice.

Zašto je sve to tako povezano?

- Zato što je jedna od najbitnijih uloga tiroidnih hormona regulacija metabolizma. Ranije, dok nismo mogli da određujemo tiroidne hormone, postavljali smo dijagnozu na osnovu merenja bazalnog metabolizma. Znači, merilo se kolika je osnovna potrošnja energije u stanju mirovanja. U hipotireozi, bazalni metabolizam je padao, dok je u hipertireozi značajno rastao. Zato su se pri hipertireozi nekada, ali je i sada takva situacija, zloupotrebljavali lekovi da bi došlo do gubitka telesne težine. U suštini, kad metabolizam opada, osećate se apatično, mozak slabije radi, dok se kod porasta metabolizma dešava suprotno, pa nekad pacijent deluje i manično.

Povezane vesti

S obzirom na "konfuzne" simptome, da li se luta u dijagnozi?

- Srećom, sve je manje slučajeva da pacijenti idu od specijaliste do specijaliste, jer su većinom svi obučeni da prepoznaju ovakve simptome i da ih diferenciraju od drugih bolesti.

Na sledećoj strani pročitajte iz kog razloga je teže prepoznati hipotireozu...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica