Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klima uređaj: Kako da rashladite kuću i smanjite račun za struju

U mnogim domovima klima uređaji ovih dana rade punom snagom, međutim, trebalo bi da budete upoznati s pravilnim korišćenjem kako biste uštedeli električnu energiju. Evo nekoliko saveta...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Preterano trošenje električne energije ne samo da više košta, nego i uzrokuje veće sagorevanje ugljen dioksida i drugih fosilnih goriva što doprinosi globalnim klimatskim promenama. Zbog toga je važno znati na koji način je najbolje koristiti klima uređaj kako bi se maksimalno uštedela električna energija. 

Povezane vesti

Možda se čini kao nepotrebna potrošnja električne energije kada palite i gasite klima uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedeti popriličnu količinu novaca, a klima uređaj će na taj način i bolje raditi. Naime, sistem za rashlađivanje prostora najdelotvorniji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura celog dana. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će i oterati vlagu iz vaše kuće. 

Povezane vesti

Električnu energiju možete uštedeti i ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljne temperature ne bi smela da bude veća od sedam do 10 stepeni). Prema nekim podacima, klima uređaj troši tri do pet odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, klima uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni dok vas nema kod kuće. 

Donosimo još 4 načina da se istovremeno rashladite i uštedite energiju koristeći klima uređaj:

1. Kupite klima uređaj s podesivim termostatom

Na taj način moći ćete da podesite temperaturu kakvu želite da imate u prostoriji i kada se vratite kući prostorija će već biti dobro rashlađena. Kupite termostat koji odgovara i sistemu hlađenja i sistemu grejanja. Noviji modeli klima uređaja imaju i merač vremena i termostat.

Povezane vesti

2. Kupite plafonski ventilator 

Ventilator možda neće rashladiti prostoriju, ali ćete se zbog strujanja vazduha osećati prijatnije i kada je u prostoriji viša temperatura. Na taj način termostat na klima uređaju moći ćete da namestite na višu temperaturu i tako potrošite manje energije, a opet ćete se rashladiti. Međutim, s obzirom na to da ventilator ne snižava temperaturu u sobi nema smisla da ga ostavljate upaljenog dok niste kod kuće jer ćete tako samo bespotrebno trošiti struju. 

Povezane vesti

3. Posadite biljke (žbunje)

Velike biljke (žbunje) koje stvaraju senku posađene s južne i zapadne strane vaše kuće smanjiće akumuliranje vrućine tokom dana. 

Povezane vesti

4. Stvorite promaju

Najlakši način da rashladite prostoriju je da otvorite prozor, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to ćete stvoriti veću promaju. Otvorite prozore u više prostorija u vašem domu kako biste videli na koji način se stvara najprijatnija promaja. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica