Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihomotorni razvoj: Šta bi roditelji trebalo da prate u trećem mesecu bebinog života

Koje razvojne parametre bi trebalo pratiti nakon drugog meseca bebinog života, savetuje mr sc. Sandra Ilanković, defektolog i fizioterapeut.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Materinstvo je divan, ali i odgovoran proces, razvija se intenzivno od prvog kontakta majke i deteta i upravo posvećenost materinstvu može biti ometena zabrinutošću majke za zdravlje i sreću svoje bebe. Zato treba pre svega detetu pružati bezuslovnu ljubav i pažnju i pratiti to divno biće kako iz dana u dan raste, a onda i da li se pravilno razvija.

Povezane vesti

Kada bebu postavite da leži na stomaku treba da se odupire podlakticama i poluotvorenim šakama, a glavicu i vrat podigne u obimu pokreta od 80 do 90 stepeni. Glavicu može da drži u tom položaju u vremenu od oko jednog minuta. U toku ovog meseca, podizanju glave i oslanjanju na podlaktice pridružuje se i blago odizanje gornjeg dela trupa kada leži na stomaku. Karlica koja je bila lako podignuta od podloge se spušta. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Ležeći na leđima, na zvuk beba reaguje pogledom, prateći zvečku pokretom očnih jabučica od jednog do drugog očnog ugla i okretanjem glave prema izvoru zvuka. Ona je sada veoma radoznala, gleda igračke u svojoj blizini i prati njihovo kretanje u prostoru i u horizontalnoj i u vertikalnoj ravni. Predmet (probajte sa omiljenom igračkom jarkih boja) vaše dete sada može da fiksira oko 20 sekundi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica