Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihomotorni razvoj bebe: Šta bi roditelji trebalo da prate u prvih mesec dana

Za sve mame i tate koje imaju dilemu da li se njihova beba pravilno razvija...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Čestitamo! Došli ste kući i doneli divan novi život! Većina roditelja nije u potpunosti spremna za izgled svog prvenca zamotanog u pelene, počevši od glave koja izgleda prevelika u odnosu na telo. Ali, to je sasvim normalno jer glava čini oko jedne četvrtine tela deteta nakon rođenja.

Povezane vesti

Evo nekih smernica kako mame i tate mogu da prate razvoj bebe u prvih mesec dana.

Kada leži na leđima, dete u prvom mesecu samostalno okreće glavu u levu i desnu stranu, a kada je na stomaku, glavicu podiže od podloge i okreće je na stranu. Dete to radi refleksno kako bi zaštitilo, a u ovom slučaju i oslobodilo, svoje disajne puteve. U ovom periodu dominira fleksioni tonus, odnosno, novorođenče zauzima i dalje položaj sličan onom u maminom stomaku. Ako bi bebu uspravili i oslonili na celu površinu stopala, beba bi refleksno uspravila glavu, trup i nogice. Šake su stisnute u pesnice, a palac se nalazi unutar šake, kojom i hvata. Taj hvat još uvek nije voljna radnja već refleksna. Nekada, kada se uhvati za naše kažiprste, stisak bebinih prstića je toliki da je možemo podići od podloge.

Povezane vesti

Beba reaguje na zvuk na različite načine: iznenadi se, smiri ili zaplače, a na svetlost odgovara treptanjem. Ako joj postavimo igračku na dvadesetak santimetara od lica, ona može da je fiksira pogledom nekoliko sekundi. U ovom uzrastu plač je osnovni oblik komunikacije. Mame vrlo brzo počnu da razlikuju zašto beba plače, ako je gladna ili je nešto boli oglasiće se veoma snažnim plačem, a ako je samo pospana manifestovaće svoje nezadovoljstvo "kenkanjem". Mamin topli zagrljaj i nežno obraćanje trebalo bi da umiri novorođenče, osim kada su u pitanju grčevi, glad ili bolest.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica