Gotovo svako od nas započinje dan sa šoljicom kafe, ali kako temperatura raste tako treba izbegavati konzumiranje ovog napitka. Otkrivamo vam zbog čega nije zdravo da pijete kafu kada je napolju preko 30 stepeni Celzijusa.

Nesanica

Kafa definitivno nije najbolji prijatelj snu, pa tako, tokom letnjeg perioda ukoliko želite da se naspavate treba da izbegavate kafu.

Srce

Kafa sadrži dosta kofeina, supstancu koja podiže krvni pritisak, ubrzava puls. Nažalost, podizanje krvnog pritiska je samo trenutno, a nakon prestanka delovanja kofeina može da izazove suprotan efekat. Vodite računa, jer konzumiranjem kafe postoji bojazan od srčanog ili moždanog udara.

Lepota

Kafa ima svojstva dehidracije i isušuje kožu i time dovodi do bržeg starenja i pospešuje nastanak bora.

Znojenje

Kofein je jak diuretik, što znači da podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma. Bez obzira da organizam izbacuje tečnost putem znoja ili čestim odlaskom do toaleta to dovodi do dehidracije organizma.

Raspoloženje

Kafa i toplota nisu dobra kombinacija. Kafa poboljšava lučenje hormona stresa, adrenalin i kortizol koji mogu samo da pojačaju simptome anksioznosti i da dovedu do pada šećera.

Ukoliko ste veliki zavisnik kafe i ne možete da zamislite dan bez nje, onda popijte samo jednu šoljicu kafe ujutru i to bez mleka i bez šećera.