Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Infekcije mokraćnih puteva kod dece

Kako prepoznati i lečiti urinarne infekcije kod mališana, savetuje pedijatar dr Biljana Kostić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rast i razmnožavanje bakterija u mokraći se kod mališana, u zavisnosti od uzrasta, različito manifestuje. 

Kako prepoznati ovaj zdravstveni problem?

Kod novorođenčeta i odojčeta simptomi urinarne infekcije su vrlo podmukli i nespecifični. Glavni znak je visoka temperatura koja se može komplikovati sepsom Prve infekcije mokraćnih puteva se najčešće dešavaju u prvoj godini života, kada se radi o akutnom pijelonefritisu, te je veoma važno da ih lekar otkrije na vreme.(zato u ovom uzrastu kod svake visoke temperature treba proveriti urin i urinokulturu!). Može se propratno javiti i proliv, povraćanje, slabo napredovanje. Dete je bledo, adinamično, ima karakterističnu "sivkastu" boju lica, pa je to ponekad i jedini simptom kod ovako male dece. 

Povezane vesti

Starija deca znaju da pokažu gde ih boli, javlja se otežano mokrenje, peckanje pri mokrenju, a kod pravog cistitisa pri kraju mokrenja mogu se javiti i primese krvi.

Na koji način se uspostavlja dijagnoza?

Infekcije mokraćnih puteva su uglavnom uzrokovane tzv. gram negativnim bakterijama. Najčešće je reč o ešerihiji koli, proteusu, enterokokusu, pseudomonasu, stafilokokus aureusu i drugim.

Otkrivaju se urinokulturom - kada se u 1ml urina uzetog iz srednjeg mlaza prilikom mokrenja beleži više od 100.000 klica. Ukoliko je nalaz pozitivan, ali je broj klica nešto manji, obično se radi o "zagađenju" koje nastaje usled nepravilno uzete mokraće, presipanja, predugog stajanja urina ili spoljašnje infekcija na genitalijama.

Takođe, urinarna infekcija može biti i asimptomatska (prikrivena), odnosno, kada se u ponavljanim pregledima nađu izolovane bakterije, a dete nema uobičajene simptome. 

Povezane vesti

Uz urinarne nalaze potrebno je uraditi i nalaze krvi (KKS, CRP, SE), kako iskusnom lekaru ne bi ništa promaklo. 

Da li su neka deca sklona ovim upalama?

Naročitu predispoziciju imaju deca koja već imaju neku urođenu malformaciju mokraćnih puteva, vezikouretralni refluks (vraćanje mokraće ka bubregu i njegovo ostećenje), građa uretre kod devojčica, poremećaj periuretralne flore (bakterije na genitalijama dece). Najčešće se tako ushodno i proširi infekcija. Važnu ulogu ima normalno uriniranje (da urin nema smetnje u oticanju i da ne zaostaje u bešici ili mokraćnom kanalu).

Koje su moguće posledice?

Infekcije mokraćnih puteva mogu ostaviti ostećenja na bubrezima, naročito ako se radi o akutnom pijelonefritu. Posebno su opasne infekcije u prvoj godini života, kao i česte i ponavljajuće infekcije. 

Povezane vesti

S obzirom da su infekcije mokraćnih puteva veoma komplikovane i mogu ostaviti ozbiljne posledice, važno je na vreme otkriti ih i lečiti, te je provera urina i urinikulture neophodna u svim sledećim situacijama:

-kod svih beba koje imaju temperaturu,

-kod sve dece gde nije jasan uzrok temperature,

-kod dece do prve godine koja slabo napreduju, anemična su i slično,

-kod sve dece koja na bilo koji način imaju poremećaj mokrenja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica