Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama, da li postoji Deda Mraz?

Evo kako bi roditelji trebalo da odgovore na ovo pitanje...

 Izvor: Foto: Shutterstock


Kada dete počne da postavlja "bolno" logična pitanja već je na putu da prevaziđe svoje dotadašnje poimanje izmišljenih bića (na primer: kako to Deda Mraz stigne svoj deci da donese poklone u jednoj noći? Kako on ulazi kroz dimnjak, kad mi ni nemamo dimnjak? Kako njegovi irvasi mogu da lete?). Sva ova pitanja vode ka samo jednom: "Da li Deda Mraz postoji ili ne?"

Već u uzrastu od šest ili sedam godina mnoga deca insistiraju da odgovor bude jasan, konkretan i direktan baš kao što je i samo pitanje. Ipak, važno je da sačekate OVAJ trenutak - kada dete počne samo da postavlja pitanja jer je to znak da postepeno postaje spremno i da čuje odgovor. Odnosno, držite se pravila da: Ko je zreo za pitanje, zreo je i za odgovor.

Održavanje detinjstva

Ako kažete da Deda Mraz ne postoji, (jer ste, na primer, ubeđeni da decu ne treba lagati) pomalo ste detetu skratili detinjstvo, izbacivši novogodišnje čarolije iz njegovog života. Verovanje u Deda Mraza podstiče kod deteta maštu, razvija empatiju, uči ga da jasno verbalizuje svoje želje. Deda Mraz je oličenje dobrote, poštenja, radosti a to su razlozi da i vi pokušate da održite ovo verovanje.

Zašto deca veruju u Deda Mraza?

Većina predškolske dece sasvim rano shvate da je nemoguće da jedan čovek ima takva svojstva koja se prepisuju Deda Mrazu. Zašto onda veruju u njegovo postojanje? Iako nisu svesni toga, deca ŽELE da veruju da Deda Mraz postoji i da je, zahvaljujući njemu, deo bajke moguć i u realnom svetu.

Povezane vesti

Podrazumeva se da će dete i samo jednom uvideti da je sve bilo "šarena laža" ali je važno da do tog saznanja dođe samo.  Kada shvati da je bilo u zabludi i da deda Mraz nije ono što je ono mislilo da jeste, dete vas može zapitati: "Zašto ste me lagali?" Kakav bi vaš odgovor mogao biti? "Zato što smo mislili da je za tebe važno da veruješ u nešto tako lepo. Zato što bih i ja sama želela da Deda Mraz postoji. Zato što je on deo novogodišnjih praznika. Zato što je svima, pa i meni kao odrasloj osobi, lepo da verujemo u nekoga ko donosi poklone i čiji dolazak najavljuje novu godinu…"

Lakše usvajanje pravila ponašanja

Pravila poželjnog ponašanja detetu često deluju nametnuto od strane njegovih roditelja, nalik nekim zahtevima koje ono baš ne razume najbolje.

Povezane vesti

Ali, kada je određeno ponašanje važno zato što to tako “kaže” ili očekuje Deda Mraz, i kada to ponašanje važi za svu decu, onda će i vaše dete lakše prihvatiti ono što od njega očekujete.
Dete je, za Deda Mraza, uvek "dobro"

Za razliku od roditelja, koji su ponekad skloni da decu grde i kažnjavaju, Deda Mraz ispunjava sve želje. Za njega, dete je uvek "dobro" i uvek je zaslužilo svoj poklon. Upravo zbog toga, dete predškolskog uzrasta ga posmatra kao osobu koja mu ukazuje poverenje. Stav: "Dajem ti poklon, zato što si dobar, a zapravo te ni ne poznajem" uliva poverenje i predstavlja mogući povod da se i ubuduće dete trudi da bude "dobro".

Pismo za Deda Mraza

Pisanje pisama Deda Mrazu je ritual u mnogim našim porodicama. Deca veruju da će ukoliko su dobra dobiti poklon koji zažele. Zato svoje želje pišu Deda mrazu sa onoliko iskrenosti i nade. Međutim, kada dete poželi (i to, naravno, napiše) vojničku opremu, ratne igre, agresivne igračke kao što su action-men..ili nešto slično sa čime se vi ne slažete, nemojte praviti grešku ignorišući ove dečije želje.

Povezane vesti

Nemojte ni upasti u zamku lažnih argumenata: "doneće ti Deda Mraz to ako bude našao (kupio, napravio...) ali ako ne bude imao baš to, doneće ti nešto drugo..." Ako niste u stanju da saslušate i poštujete želje svoga deteta, samo zato što se ne poklapaju sa vašim ukusom – nemojte ga ni pitati. Imajte na umu da će se tim igračkama igrati vaše dete a ne vi, da ono ima svoje kriterijume šta je to dobra igračka i da ono što vi vidite kao kvalitet - vašem detetu ne mora ništa da znači. Uostalom, imate ceo ostatak godine da svoje dete obradujete i igračkama koje smatrate primerenijima.

Zloupotreba

Upravo zato što je Deda Mraz prijatelj vašeg deteta (barem u njegovim očima), nemojte nikada ovaj lik zloupotrebiti. Svaka vaša pretnja: "Ako ne budeš dobar, nećeš dobiti poklon", "Reći ću te Deda Mrazu"… "Deda Mraz zna da ti nisi dobar…", urušava detetov osećaj sigurnosti.

Vi kao Deda Mraz

Osim razgovorom, pomozite detetu da se oprosti od svog verovanja u postojanje deda Mraza i time što ćete mu omogućiti da se i samo oseća kao neko ko donosi radost. Predložite mu da održite čaroliju novogodišnjih praznika tako što ćete zajedno kupovati poklone za neku drugu decu. Podrazumeva se da ćete poklon, po dogovoru kupiti i vašem detetu. Ali, učestvovanje u odabiru, kupovini, pakovanju za druge, dodatno će ga održati u prazničnom raspoloženju. Naučite ga da bude ponosno na svoje darivanje, da ume da se raduje i kada poklone daje, a ne samo kada ih dobija.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica