Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ksantogranulom kod dece

Zbog čega nastaje i da li je opasan ksantogranulom kod beba, otkriva pedijatara dr Biljana Kostić.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Poreklo i uzrok pojave ksantogranuloma za sada su nepoznati. Smatra se da se radi o specifičnom odgovoru makrofaga (jedne vrste leukocitarnih ćelija) i da može imati veze sa genetikom.

Povezane vesti

Promene se javljaju na koži, ali se ponekada mogu pojaviti i na pojedinim organima u vidu, tzv. infiltrata. Mnogi slučajevi prođu neopaženo, a često ove promene prolaze same od sebe.       

Kako prepoznati ksantogranulom?

U pitanju su žućkaste mrlje na koži i nekim sluzokožama, poluelastične konzistencije 5-15 mm. Najčešće se jedna promena prvo javlja na glavi i vratu, a kasnije može biti i na više mesta, bilo gde na telu.

Simptomi

Najčešće ne postoji naročita simptomatologija, a kod većine dece prođe nezapaženo. Vrlo retko može doći do komplikacija (pojava pomenutih infiltracija na oku, plućima, srcu, bubrezima...). Najteže komplikacije, kod zahvaćenosti više organa su još ređe (epi napad, bol u trbuhu, parestezije).

Povezane vesti

Dijagnoza se postavlja kroz pedijatrijsko-dermatološku saradnju. Najčešće je dovoljna sama klinička slika i fizikalni pregled, po potrebi dijagnostika se dopunjuje UZ nalazom, nekad i biopsijom promene.

Lečenje

Prognoza je dobra! Promene se spontano povlače u period od pola do tri godine. Treba biti oprezan kod promena na oku, naročito ako dođe do komplikacija u vidu povećanog očnog pritiska. Kod velikih promena na koži nekada je indikovana hirurška intervencija.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica