Više od 55 vrsta bolesti povezano je s glutenom, proteinom koji se unosi putem ječma, raži i pšenice. Procenjuje se da u slučaju čak 99 odsto osoba koje boluju od nepodnošenja glutena ili celijakije ona nikada nije dijagnostifikovana. Isto tako, istraživanja pokazuju da čak 15 procenata američke populacije boluje od nepodnošenja glutena.

O čemu se zapravo radi? Celijakija je doživotna nepodnošljivost proteina poznatog pod nazivom gluten, koji se nalazi u žitaricama pšenici, raži i ječmu. Osobe koje imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest reaguju abnormalnim imunološkim odgovorom kada se gluten nađe u digestivnom traktu.

On izaziva oštećenje crevnih resica i ometa njihovu osnovnu funkciju – upijanje hranjivih materija. Osim upalnih promena na crevima, gluten može da ošteti i brojne druge organe i organske sisteme pa oboleli obično imaju veliki broj naizgled nepovezanih simptoma, zbog čega se celijakija i naziva "bolest s hiljadu lica".

Najčešći simptomi su:

1.Probavne smetnje poput gasova, nadutosti, proliva, ponekad čak i zatvora. Zatvor je najčešći kod male dece nakon konzumiranja glutena.

2. Keratosis pilaris (laički rečeno- "ćureća koža" sa zadnje strane ruku) je znak nedostatka masnih kiselina i vitamina A do čega dolazi zbog oštećivanja creva glutenom.

3. Iscrpljenost, zamućenje pred očima i umor nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten.

4. Dijagnoze autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa, lupusa, psorijaze, skleroderme ili multiple skleroze.

5.Neurološki problemi poput vrtoglavica i osećaja neravnoteže.

6. Hormonalna neravnoteža (poput PMS-a, PCOS-a ili neobjašnjive neplodnosti).

7. Migrene

8. Hronični umor ili fibromialgija

9. Upale, otoci ili bolovi u zglobovima prstiju, kolena i kukova

10. Problemi s raspoloženjem poput anksioznosti, depresije i ADD-a 

Ukoliko celijakija nije problem vaše porodice, pogledajte i Žitarice za dečju energiju

Kako se nositi s celijakijom? 

Najbolji način jeste da u potpunosti izbacite gluten iz prehrane. Čak i minimalne količine glutena iz lekova ili dodataka ishrani mogu biti dovoljne da izazovu imunološku reakciju u telu. 

Treba spomenuti i da je tzv. pravilo 80/20, koje dopušta da se određena hrana konzumira napolju iako se ne jede kod kuće, potpuna zabluda. Članak objavljen 2001. godine donosi rezultate istraživanja čime je dokazano da osobe koje su osetljive na gluten ili one koje boluju od celijakije, samo unosom glutena jednom u mesec dana, povećavaju svoje rizike za razvijanje vrlo ozbiljnih komplikacija do čak 600 procenata!