Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Primena matičnih ćelija kod oporavka od moždanog udara

Najnovija istraživanja pokazala su da se terapijom matičnim ćelijama mogu uspešno sanirati posledice moždanog udara.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Matične ćelije su progenitorne ili "glavne ćelije". One predstavljaju temelj, jer imaju sposobnost da se umnožavaju i transformišu u sve druge ćelije koje sačinjavaju naše telo, kao što su ćelije krvi, srčane ćelije i nervne ćelije. One mogu da obnove funkciju naše krvi i imunog sistema ili organa u našem telu.

Stanje pet britanskih pacijenata kojima su nakon moždanog udara u oštećene delove mozga ubrizgane matične ćelije se znatno poboljšalo, a oporavak se nastavio i nakon terapije. Lekari su bili iznenađeni jer su poboljšanja osnovnih funkcija bila veća nego što se očekivalo, a primećena su kod svih pet pacijenata, od kojih su neki imali moždani udar šest meseci, a neki i pet godina pre tretmana.

Prof. dr Keith Muir sa Univerziteta u Glasgovu koji je vodio studiju bio je iznenađen činjenicom da su neki pacijenti mogli da pomeraju prste s obzirom da je od paralize prošlo nekoliko godina, dok su drugi čak mogli samostalno da hodaju. 

"Očekivao sam da ćemo videti male promene i ako ih bude, da će biti privremene. Videli smo promene koje su se zadržale, odnosno oporavak je nastavljen", rekao je Muir. 

Lekari se nadaju da će se matične ćelije pretvoriti u zdravo tkivo i da će organizam nastaviti da se oporavlja, za šta postoje ozbiljne naznake.

Ovaj, najnoviji napredak u lečenju posledica moždanog udara je tek početak dugotrajnog puta pre nego što matične ćelije postanu standardna terapija. 

Svrha lečenja matičnim ćelijama je u tome da one imaju jedinstvenu sposobnost da se pretvore u gotovo istu vrstu ćelija kao što je tkivo u koje se ubrizgavaju i na taj način ga obnavljaju. Na sličan način moguća je njihova upotreba za oporavak srca, kičmene moždine ili poboljšanje vida.

Zbog svoje svrsishodnosti matične ćelije predstavljaju zalog i dugotrajno ulaganje u zdravlje potomstva jer obezbeđuju sigurnost davaoca i njegove porodice u lečenju.

Future health Biobank je predvodnik u oblasti prikupljanja i čuvanja matičnih ćelija, nudeći lepezu usluga koje počinju pri rođenju a nastavljaju se brigom tokom života.

Future Health Biobank prati nove trendove, koristi najmoderniju tehnologiju i, osim širokog spektra usluga kao što su: matične ćelije iz krvi, pupčanika i mlečnih zuba, danas klijentima nudi mogućnost izbora da li će svoje matične ćelije čuvati u Velikoj Britaniji ili Švajcarskoj laboratoriji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica