Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prirodna apoteka: kopriva

Da biste sačuvali dečje i vaše zdravlje, ili lakše pobedili bolest, potrudite se da koprivu konzumirate svakodnevno, kao hranu ili lek.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kopriva je veoma dragocena u lečenju većine bolesti koje su proistekle iz savremenog nezdravog i ubrzanog načina života. Kopriva je jedan od najboljih izvora hlorofila, koji povećava broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), odnosno hemoglobina u krvi.

Osim toga, sadrži i tanine, glikokinin - supstancu koja snižava nivo šećera u krvi, kao i acetilholin, histamin i kvercetin. Za razliku od spanaća i zelja, ne sadrži neugodnu oksalnu kiselinu. 

Bogata histaminom...

Pored regulacije krvne slike, kopriva daje izvanredne rezultate kod niskog krvnog pritiska, dijabetesa, unutrašnjih i spoljnih krvarenja, proliva, kamena u bešici, reumatizma. S obzirom da je bogata  histaminom - supstancom koja smiruje i sprečava alergijske reakcije, sa uspehom se upotrebljava kod alergijskog rinitisa. Pošto se smatra da su alergije vrsta autoimunih bolesti, najbolje je da se leče blagim, balansirajućim sredstvima, koja postepeno deluju na sam uzrok poremećaja a ne na njegove posledice. 

... i vitaminima

Kopriva je zeljasta biljka, koja može da naraste i do metar i po visine. Listovi su u obliku srca, sa nazubljenim ivicama, prekriveni sitnim "iglicama". One u dodiru sa kožom ispuštaju sok koji izaziva peckanje - poznato žarenje. Cvetovi su zelene boje, raspoređeni u paru. Kopriva (list, stablo i koren) sadrži brojne hranljive i lekovite sastojke. Ima mnogo vitamina C i K, potom B2 i B5, kao i karotenoida (provitamin A). U njen sastav ulaze i razni minerali: gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum i kalijum. Takođe i kiseline: mravlja, sirćetna, silicijumska i kremna.

Od koprive se koristi sok ili čaj, ili cela biljka za spravljanje čorbe. Njeni listovi se dodaju u pitu ili proju - kao spanać ili drugo zeleno povrće. Koristi se za spravljanje šampona i kupki kod bolesti kose i kože. Ne zaboravite, ako koprivu ne berete sami, sve njene delove i preparate od nje nabavljajte u apoteci! 

Evo naših predloga kako da iskoristite ovu biljku na najbolji način...

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica