Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prolećno čišćenje organizma

Vreme je da svom organizmu posvetite malo više pažnje i, uz pomoć prirode, izbacite iz njega sve nagomilane toksine.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nestabilne atmosferske prilike, mirovanje i nepravilna ishrana u toku zime, uzrokuju nagomilavanja štetnih supstanci u organizmu koje je potrebno na pažljiv, medicinski kontrolisani način, izbaciti. Uz pomoć prirodne medicine i psihoterapije, možete očuvati dobro zdravstveno, fizičko i mentalno stanje i ovom periodu.

U prolećnom periodu se preporučuju određene metode čišćenja organizma, u skladu sa fizičkim stanjem osobe i njenim potrebama na telesnom i mentalnom planu.

Opšte mere koje se u mogu preduzeti su:

1. Unos vitamina

Vitamini su važni u sintezi antitela koja učestvuju u imunom odgovoru organizma. Treba ih uzimati u svežem stanju, jer samo tako imaju veliku biološku iskoristljivost. U ostalim slučajevima mogu imati čak i negativna dejstva, na šta upozoravaju mnogi profesori i nutricionisti. U medicini osnovno načelo je: “Primum non nocere'', što znači: ''Prvenstveno ne naškoditi'', tako da treba biti obazriv kada se savetuje upotreba minerala, vitamina i drugih dodataka u ishrani...

Vitamin A

Najnovija istraživanja kažu da je ovaj vitamin važan u prevenciji i lečenju raka, da štiti srce i kardiovaskularni sistem, jača imuni sistem i usporava proces starenja, kao i da ima važnu ulogu u zaštiti kože od UV zračenja.
Istraživanja takođe pokazuju da u 70 odsto slučajava hipovitaminoza A (nedovoljno unošenje ovog vitamina) može pogodovati nastanku malignih bolesti. 

Najbolji izvor vitamina A su: šargarepa, narandža, lisnato povrće, bundeva, spanać, džigerica …

B vitamini

Vitamini B kompleksa pomažu u stimulaciji imunog sistema u vreme stresa, posle operacije ili traume. Vitamin B6 podstiče sintezu nukleinskih kiselina koje su neophodne za rast ćelija i proizvodnju antitela u borbi protiv infekcije.

Vitamin C

Askorbinska kiselina (vitamin C) povećava aktivnost makrofaga (ćelija odbrambenog sistema) u borbi protiv infektivnih agenasa.

Vitamin E

Ovaj vitamin povećava otpornost organizma na bolesti, a posebno je koristan za starije osobe.

Značaj minerala

Posebnu pažnju zaslužuju i neki minerali, naročito cink i selen. Cinka ima dosta u orasima, pasulju, plodovima mora, žitaricama i crvenom mesu i živini. Značajan izvor selena su: meso, živina, žitarice i brazilski orasi.

Gvožđe

Obzirom da je u ovom period česta pojava i deficita gvožđa zbog čega osoba oseća, slabost, umor, malaksalost i ponekad nestabilnost, preporučuje se unos sledećih namirnica: tamno zeleno povrće, pasulj, govedina, jetra, žumance, kakao.

2. Adekvatan unos tečnosti

U proleće je veoma važno uzimati dovoljne količine tečnosti - oko 2 litra dnevno. Preporučuje se upotreba čajeva, kao i sokova od svežeg voća i povrća koji su upravo riznica navedenih minerala, enzima, vitamina i vlakana.
Obzirom na kolebanje vremenskih prilika i uticaj na unutrašnju homeostazu organizma, u ovom periodu su česta i variranja krvnog pritiska sa osećajem nestabilnosti, vertigom i kolapsom.

Uvek sa sobom nosite flašicu vode u koju ćete dodati nekoliko kapi limuna. Umesto vode možete pripremiti i neki od vaših omiljenih čajeva. Hronični bolesnici treba da povedu računa o denvnim dozama lekova koje uzimaju.

Preporuka izraelskih stručnjaka je da se tri dana uzastopno, umesto doručka, uzimaju samo sokovi od svežeg voća i povrća, ili jedan dan nedeljno ili, pak, mesečno piju samo sveže ceđeni sokovi. Ovi sokovi pomažu organzmu da ojača imuni sistem i lakše izbaci nagomilane toksine… Sveži sokovi od šargarepe i narandže su niskokalorični, izuzetno osvežavajući i odličan izvor vitamina, pre svega vitamina A i C.

Čajevi koji se u proleće preporučuju za čišćenje organizma su: rastavić, kopriva, veronica i drugi.

Za adolescente se preporučuje upotreba čajnih mešavina od šumskih plodova koji blagotvorno deluju i na nervno-hormonski sistem, što je adolescentima veoma potrebno, i podiže njihov imuni sistem na nivo efikasne borbe protiv stresa, infekcija i drugih bolesti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica