Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matične ćelije - procedura uzimanja i čuvanja

Matične ćelije iz pupčane vrpce uzimaju se u trenutku posle presecanja pupčanika između majke i deteta.

Nakon rođenja, grupe matičnih ćelija, koje su se nalazile u krvi pupčane vrpce, počinju da se menjaju. Zato je porođaj prilika koja se pruža samo jednom u životu, da se prikupe te neponovljive ćelije i sačuvaju za eventualnu buduću upotrebu.
Sa kompletnom procedurom uzimanja i slanja matičnih ćelija u centralnu laboratoriju u Belgiju upoznali su nas dr sci med. Mima Fazlagić, ginekolog-akušer, naučni saradnik kompanije Cryo-Save i Spasoje Sredanović iz LIFE R.F. doo Beograd (ekskluzivni autorizovani partner kompanije Cryo-Save za Srbiju).

Procedura uzimanja matičnih ćelija
Roditelji koji odluče da sačuvaju matične ćelije svog deteta, posle kompletnog upoznavanja i dobijanja odgovora na sva pitanja u LIFE R.F. doo, potpisuju ugovor. Neposredno pred porođaj dobijaju set za skupljanje krvi, koji omogućava lekaru da sakupi krv iz pupčanika. Da bi se osiguralo uspešno deponovanje uzorka matičnih ćelija, veoma je važno pridržavati se procedure uzimanja i čuvanja uzorka.

Ovako izgleda uputstvo i procedura uzimanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce:

  ● Odmah nakon porođaja, potrebno je klemovati pupčanu vrpcu, na uobičajeni način. Potrebno je to učiniti što brže, kako bi uzorak imao veći broj matičnih ćelija.  

● Pupčanu vrpcu preseći između dve štipaljke, a bebu skloniti iz sterilne sredine.

  ● Potrebno je sterilisati pupčanu vrpcu na mestu na kome se ubada igla. Mesto uboda treba da bude nekoliko centimetara iznad štipaljke (kleme). Igla mora da bude povezana sa CPD sterilnom kesom za krv.  

● Ukoliko je moguće, potrebno je potpuno napuniti kesu (ona može da primi oko 250 mililitara ili 300 grama krvi), vodeći računa da minimum krvi u kesi mora da bude 80 mililitara (35 mililitara je CPD anti koagulant). Kada se završi postupak, potrebno je istisnuti preostalu krv iz creva u kesu.  


● Na crevu, pre isecanja igle, potrebno je vezati najmanje dva sigurnosna čvora, kako bi se sprečilo curenje tokom transporta. Iglu treba obavezno iseći i odvojiti od kese.

● Kesu je nekoliko puta potrebno okrenuti gore-dole, kako bi se pomešala krv i CPD antikoagulant. Potom se stavlja u priloženu kesu, koja sprečava sekundarno curenje, a koja se nalazi u kompletu (ova kesa ima znak «biohazard»). Potrebno je istisnuti vazduh iz kese pre nego što se pristupi njenom zatvaranju. Iz sigurnosnih razloga, kao i da bi roditelji bili sigurni da se matične ćelije njihovog deteta čuvaju zasebno, one će biti identifikovane pomoću jedinstvenog bar koda. Roditelji dobijaju odgovarajući sertifikat sa identičnim bar kodom.  


  ● Ovako upakovan uzorak se polaže u stiroporsku kutiju, i to tako što se na njeno dno stavlja jedno jastuče sa plavim gelom, na njega se stavlja kesa sa uzorkom, a preko kese je potrebno staviti drugo jastuče sa plavim gelom.


● Stiroporska kutija se potom zatvara sopstvenim poklopcem i vraća u originalnu kartonsku kutiju. Ovako spreman komplet se predaje kuriru ili roditelju deteta (ocu).  


●Krv iz pupčane vrpce do momenta predaje kuriru mora da se čuva isključivo na sobnoj temperaturi. Uzorok se nipošto ne stavlja u frižider ili friz.

  Brzo transportovanje do banke
Ubrzo nakon porođaja, krv iz pupčanika preuzima ovlašćena međunarodna kurirska služba, ili je do Beograda donosi otac deteta, a potom se u najkraćem roku prosleđuje u centralnu laboratoriju u Belgiju. Evropski lider među privatnim - porodičnim bankama matičnih ćelija, jeste belgijsko-holandska kompanija Cryo-Save (http://www.cryo-save.com/). U ovoj banci se čuva preko 115.000 uzoraka matičnih ćelija iz celog sveta.

Budućnost u njegovim rukama

Uzimanje i čuvanje krvi iz pupčanika nije pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, pa troškove te procedure snose roditelji. Ukupni troškovi - koji obuhvataju transport, obradu, zamrzavanje i čuvanje matičnih ćelija, i to prvih 20 godina, kao i eventualnu dostavu u slučaju potrebe, iznose oko 1.800 evra. Raspolaganje matičnim ćelijama je do punoletstva deteta u rukama roditelja, a nakon toga sva prava prelaze na dete čije su ćelije deponovane - pa ono može da odluči da li će nastaviti sa čuvanjem ili će da raskine ugovor.

Skladištenje i zamrzavanje
Tokom ispitivanja i pripreme, matične ćelije se skladište po savremenoj tehnologiji i određuje se njihova količina i kvalitet. Zatim se dele u dva suda i zamrzavaju na temperaturi nižoj od minus 180 stepeni, u gasovitoj fazi tečnog azota - na dve fizički odvojene lokacije, zbog dodatne bezbednosti. To se zove krioprezervacija.

Lepo je znati da i u Srbiji postoji ovakva mogućnost. A na vama je, dragi roditelji, da odlučite da li želite, odnosno da li imate mogućnost da iskoristite trenutak rođenja vašeg deteta i sačuvate njegove matične ćelije - kao zalog za njegovo zdravlje u budućnosti. Naravno, sa željom da nikada ne budu potrebne!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica