Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 ideja za prazničnu kupovinu

Kupovina poklona je sastavni deo radovanja i prazničnog raspoloženja. Potrudite se da barem malim znakom pažnje pokažete svojoj deci koliko vam znače.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Način na koji slavite, bez obzira da li su u pitanju porodične slave, rođendani ili praznici - vaše dete će zauvek pamtiti. I, ne samo to. Veoma često taj vaš način ono preuzima sutra kao svoj model ponašanja i na isti ili sličan način praznuje i ono. Utoliko je važno da makar one najsvečanije praznike učinite zaista posebnim i vrednim pamćenja.

Kada kupujete poklon za dete, uvek mislite na njegov uzrast. To znači da za bebe kupujete igračke zvečke, mekane, zaobljenih ivica, jarkih boja. Ako se odlučujete za knjige, neka budu sa jasnim ilustracijama, od kartona, ili plastične, koje se mogu poneti i u kadu prilikom kupanja.

1. Igračke za najmlađe

Pri kupovini  igračke za bebe ili sasvim malu decu, osnovni kriterijum treba da bude da je napravljena od mekanih materijala, oblih ivica, jarkih boja. To može biti igračka od plastike (patkica za kadu), zvečka, visuljci iznad kreveta. Oko prve godine deca se interesuju za kocke, buriće, šerpice i ostale oblike različitih veličina i boja, pogodne za presipanje, dosipanje, mešanje. Od druge godine obožavaće igračke koje su kombinacija audio i vizuelnih efekata (da što više svetle, pevaju, zveče i trepere).

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu:Birajte igračke prema uzrastu deteta

  2. Bojice su uvek hit

Bojice (tempere, drvene, vodene, flomasteri...), blok za crtanje, masa za modelovanje (glina, plastelin, glinamol...), uvek su odličan poklon. Ove igračke (zapravo, umetnički rekviziti) su i kreativne i zabavne i edukativne. Podstiču dečju maštu, vežbaju koncentraciju, razvijaju motoriku... Na osnovu dečjih crteža ili figura možete saznati mnogo novog o detetu, istovremeno se igrajući, provodeći kvalitetno zajedničko vreme. Takođe, zajedničko crtanje ili vajanje je veome smirujuće (opuštajuće) kako za decu, tako i za roditelje.

3. Knjiga je uvek dobar poklon

I na našem tržištu postoji veliki broj knjiga prilagođenih svim uzrastima. Za knjige nije nikada prerano, ali možete  zakasniti. Jer, ako knjige ne ponudite vi, već samo škola kroz niz obaveza, ljubav prema čitanju, knjigama uopšte, teško se može razviti. Zato, nemojte čekati da dete nauči da čita da biste mu pružili zadovoljstvo druženja sa knjigama. Za mlađi uzrast idealne su one čvrstih stranica (najbolje od kartona), oblih ivica, jarkih boja, veselih ilustracija. Prelistavajte ih zajedno sa mališanom, pričajte mu šta se nalazi na slikama. Što je dete starije, to će se povećavati izbor koji imate za kupovinu knjiga. Ipak, nemojte poklonom smatrati knjige za lektiru, jer to nije detetov izbor. Radije ga pitajte, ili odaberite one knjige koje prate njegova interesovanja ili hobi. (Pročitajte tekst: Deca vole knjige)

  4. Lutke i za devojčice i za dečake

Dečake do sedme godine verovatno će radovati lutke nekih trenutno aktuelnih junaka, dok se devojčice još uvek raduju već standardnim, proverenim likovima (Barbike, Bratz i slično). Kada pitate devojčice koje lutke najviše vole, one uglavnom odgovaraju: «Lepe». Što je devojčica manja, to će joj više odgovarati lutka beba (sa punačkim rukama, nogama, obrazima), napravljena od mekanih materijala, možda punjena. Što su devojčice starije, to se više okreću lutkama koje su vitke i visoke. Naravno, možda su nove marke lutaka skupe za vaš džep, ali zato postoje jeftinije kopije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica