Način na koji slavite, bez obzira da li su u pitanju porodične slave, rođendani ili praznici - vaše dete će zauvek pamtiti. I, ne samo to. Veoma često taj vaš način ono preuzima sutra kao svoj model ponašanja i na isti ili sličan način praznuje i ono. Utoliko je važno da makar one najsvečanije praznike učinite zaista posebnim i vrednim pamćenja.

Kada kupujete poklon za dete, uvek mislite na njegov uzrast. To znači da za bebe kupujete igračke zvečke, mekane, zaobljenih ivica, jarkih boja. Ako se odlučujete za knjige, neka budu sa jasnim ilustracijama, od kartona, ili plastične, koje se mogu poneti i u kadu prilikom kupanja.

1. Igračke za najmlađe

Pri kupovini  igračke za bebe ili sasvim malu decu, osnovni kriterijum treba da bude da je napravljena od mekanih materijala, oblih ivica, jarkih boja. To može biti igračka od plastike (patkica za kadu), zvečka, visuljci iznad kreveta. Oko prve godine deca se interesuju za kocke, buriće, šerpice i ostale oblike različitih veličina i boja, pogodne za presipanje, dosipanje, mešanje. Od druge godine obožavaće igračke koje su kombinacija audio i vizuelnih efekata (da što više svetle, pevaju, zveče i trepere).

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu:Birajte igračke prema uzrastu deteta

2. Bojice su uvek hit

Bojice (tempere, drvene, vodene, flomasteri...), blok za crtanje, masa za modelovanje (glina, plastelin, glinamol...), uvek su odličan poklon. Ove igračke (zapravo, umetnički rekviziti) su i kreativne i zabavne i edukativne. Podstiču dečju maštu, vežbaju koncentraciju, razvijaju motoriku... Na osnovu dečjih crteža ili figura možete saznati mnogo novog o detetu, istovremeno se igrajući, provodeći kvalitetno zajedničko vreme. Takođe, zajedničko crtanje ili vajanje je veome smirujuće (opuštajuće) kako za decu, tako i za roditelje.

3. Knjiga je uvek dobar poklon

I na našem tržištu postoji veliki broj knjiga prilagođenih svim uzrastima. Za knjige nije nikada prerano, ali možete  zakasniti. Jer, ako knjige ne ponudite vi, već samo škola kroz niz obaveza, ljubav prema čitanju, knjigama uopšte, teško se može razviti. Zato, nemojte čekati da dete nauči da čita da biste mu pružili zadovoljstvo druženja sa knjigama. Za mlađi uzrast idealne su one čvrstih stranica (najbolje od kartona), oblih ivica, jarkih boja, veselih ilustracija. Prelistavajte ih zajedno sa mališanom, pričajte mu šta se nalazi na slikama. Što je dete starije, to će se povećavati izbor koji imate za kupovinu knjiga. Ipak, nemojte poklonom smatrati knjige za lektiru, jer to nije detetov izbor. Radije ga pitajte, ili odaberite one knjige koje prate njegova interesovanja ili hobi. (Pročitajte tekst: Deca vole knjige)

4. Lutke i za devojčice i za dečake

Dečake do sedme godine verovatno će radovati lutke nekih trenutno aktuelnih junaka, dok se devojčice još uvek raduju već standardnim, proverenim likovima (Barbike, Bratz i slično). Kada pitate devojčice koje lutke najviše vole, one uglavnom odgovaraju: «Lepe». Što je devojčica manja, to će joj više odgovarati lutka beba (sa punačkim rukama, nogama, obrazima), napravljena od mekanih materijala, možda punjena. Što su devojčice starije, to se više okreću lutkama koje su vitke i visoke. Naravno, možda su nove marke lutaka skupe za vaš džep, ali zato postoje jeftinije kopije.

PageBreak

5. Društvene igre

U zavisnosti od uzrasta deteta, potražite određene društvene igre. Njihova velika prednost je u tome što u njima uživaju i odrasli, nisu skupe, a većina njih ima i edukativno dejstvo. Razvijaju pažnju, uče dete da postoje pravila kojih se mora pridržavati, ali i da postoje situacije kada nije dovoljno da daje sve od sebe da bi pobedilo ili u nečemu bilo najbolje. Naime, uviđanje faktora sreće u ovim igrama omogućava detetu da nauči da kontroliše svoje emocije. Upravo zato kada nauči da u igri "Čoveče ne ljuti se" izgubi, a pri tom se ne rasplače, ili ne naljuti na vas - ono je učinilo krupan korak u svom razvoju.

6. Kompjuterske igrice

Samo u slučajevima kada je dete  previše opsednuto kompjuterom ili svoje slobodno vreme provodi isključivo sa slušalicama na ušima, kupite mu nešto što će podstaći njegova druga interesovanja, tj. "gurnuti" ga u drugom pravcu.

7. Sportske igračke

Iako je zimsko vreme, sportski rekviziti su odlični pokloni da se razbije monotonija kućnih igara. Oni u deci bude želju za kretanjem, dinamikom, akcijom.

Roleri, bicikl, lopte ili različiti delovi sportske opreme (reketi, kacige...), razvijaće kod deteta sportski duh i ljubav prema fizičkim aktivnostima. Naravno, dobrodošli su i oni pokloni koji nisu isključivo sportski, ali je za njih neophodno fizičko kretanje - frizbi ili zmaj, na primer.

8. Zanimljiva odeća

Ova vrsta poklona pre će obradovati roditelje deteta kome to kupujete, nego samo dete. Da biste pomirili njihove različite ukuse, izaberite odeću koja ima neki motiv interesantan mališanu: pidžama sa Vini Puom, duks sa crtanim junacima... Naravno, pre nego što krenete u kupovinu raspitajte se šta dete voli, i pripazite da ne kupite ono što već ima.

PageBreak

9. Napravite poklon

Ukoliko nemate mogućnosti da kupite poklon, niti da date novac svom detetu, uložite dodatni napor i uprkos svemu ne odustajte od praznika. Uvek možete i sami da napravite poklon od jelinih grančica, perlica, ili da umesite mališanov omiljeni kolač. Konačno, za ukrase na jelki uvek vam mogu poslužiti stare dečje igračke, posebno one male, plišane... Stare čarapice, omalele cipelice, delovi rasturenih

Poklon prema uzrastu

- Oko prve godine deca se interesuju za kocke, buriće, šerpice i ostale oblike različite po veličini i bojama pogodne za presipanje, prosipanje, dosipanje, mešanje...- Od 2-4 godine obožavaće igračke koje su kombinacija audio i vizuelnih efekata (u prevodu, da što više svetle, pevaju, zveče i trepere).- Od 4. godine do polaska u školu počnite sa kreativnim i edukativnim knjigama, puzle slagalicama i društvenim igrama.- U kasnijem uzrastu dobrodošle su društvene igre, kompjuterske igrice, sveske za dnevnik, ili nešto što će upotpuniti njihov hobi (album za čuvanje markica...).

puzzli, sitnije igračke rendžera i kockica, ukombinovane sa dečjim crtežima ili oblicima koje ćete od šarenog papira sami iseći, ne samo da će vašu jelku učiniti sasvim posebnom i jedinstvenom, već će i vas i dete podsećati da praznik ne čine samo skupe stvari i pokloni.

10. Ljubav je divan poklon

Ako ne možete svom detetu da poklonite ništa od onoga što ono zaista želi, poklonite mu ono što možete da mu priuštite. Uramite sami vašu zajedničku porodičnu fotografiju - to će podsećati dete da u vama ima svoju podršku i da nije usamljeno. Ili mu barem napišite pismo, recite mu kako ga puno volite. Ne možete preterati, i ne možete omanuti u poklonu, ukoliko iskažete svoju ljubav jasno, direktno, otvoreno i to upravo onoj osobi koju zaista i volite najviše na svetu.

Da li detetu treba unapred reći šta ste kupili?

Nikako. Držite ga u neizvesnosti, i odolite pritiscima da mu odate tajnu. Ono može zajedno sa vama učestvovati u kupovini poklončića za ostale ukućane (objasnite mu da je to tajna, takođe). Šta god da kupujete, ne zaboravite da lepo upakujete. Na ovaj način, i od nečega što ste možda napravili sami, ili kupili jeftino - vi uspevate da napravite pravi poklon.

Jelena Holcer, pedagog