Vrbica ili Lazareva divan je praznik koji se vezuje za decu. U tom danu čuje se dečija graja i zvuk zvončića, a radost sa lica ne silazi.

Ovaj praznik se uvek obeležava subotom, u šestoj nedelji posta a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim kojeg su dočekala deca. Prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko". Zato se ovaj praznik zove još i Lazareva subota, i smatra se radosnim, dečijim praznikom.

Postoje brojni običaji koji se vezuju za ovaj divan praznik, a evo šta bi trebalo da ispoštujete:

Majke svečano obuku svoju decu, kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata, a venčiće od vrbe na glavu i vode ih u crkvu. Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila.

Vrbove grane koje se potom dele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Vrbica
Shutterstock Vrbica

Neko na ovaj dan odlazi na reku da se umije, onda je stavlja kamičak na nogu i baca što dalje govoreći: "Koliko sam ovaj kamen bacio, toliko zmija daleko od mene bila."

Neko nabere sveže cveće koje stavi u vodu da prenoći, a sutradan, na Cveti, ukućani se umivaju tom vodom da bi bili zdravi.

(Yumama)