Koliko puta vam se desilo da stavite veš na pranje i zaboravite da ga izvadite odmah nakon završetka programa. Tada se najčešće javlja dilema da li treba ponovo da operete ili je bezbedno da ga i posle nekoliko sati stajanja stavite na sušilicu.

Stručnjaci "Whirlpool Institute of Fabric Science", su konačno objasnili koliko mokar veš može da stoji, a da nemate bojazni od razvoja bakterija i buđi. Prema njihovim rečima slobodno možete da ga stavite na sušenje i posle 12 sati stajanja u mašini, ali pod određenim uslovima. Pre svega treba da proverite da li sama mašina sadrži bakterije i buđ i da li je prljava ili se iz nje širi neprijatan miris kada je prazna.

Ukoliko je to slučaj, veš koji odmah izvadite nakon pranja imaće takođe neprijatan miris, koji će biti još izraženiji ukoliko takvu odeću ostavite nekoliko sati neraširenu.Tada bi trebalo detaljno očistiti mašinu, po mogućnosti da sipate sirće na mesto gde inače sipate deterdžent i da uključite praznu mašinu da se opere, ukoliko već nemate program za čišćenje mašine.

Sušenje veša, veš
Shutterstock Sušenje veša

Drugi preduslov za svež i čist veš nakon dugog stajanja u mašini, jeste da ste sipali tačno onoliko deterdženta koliko je propisano. Manje može biti nedovoljno, a više može imati kontraefekat, zalepiti se za odeću. Kada je nedovoljno ispran, na veš se lako lepe i bakterije, pa je rezultat čak i odmah raširenog veša nečista odeća koja uz to nema baš najprijatniji miris.

Ukoliko se desi da osećate neprijatan miris, to je znak da je buđ već počela da se širi i da se veš ubuđao, pa ga je potrebno ponovo dobro oprati. Ako ipak osećate svežinu nakon otvaranja vrata bubnja, imate dve brige manje – ispravnu, čistu mašinu i manjak stresa kada ste u žurbi, a veš mora da sačeka da ga raširite.

(Yumama)