Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODITELJI SE NA LETOVANJU ODMARAJU SAMO 17 MINUTA: Uz ove praktične savete uspećete da uživate bar malo duže

Autor Radmila Ilić

Ovi saveti će vam pomoći da uživate malo duže na odmoru sa decom.

 More, porodica Izvor: Shutterstock

Koliko ste puta čuli da posle odmora sa decom roditelji kažu da im je 'sada potreban još jedan odmor'. Nedavna istraživanja koja su sproveli na 2.000 roditelja sa decom mlađom od 14 godina, pokazala su da je porodični odmor sve samo ne odmor. Iako roditelji uživaju uz svoju decu i promeni okoline, za sebe nemaju dovoljno vremena.

U proseku, roditelji imaju samo 17 minuta za opuštanje tokom porodičnog odmora sa decom. Zapravo, svaki peti roditelj ima samo 15 minuta, a svaki deseti manje od 5 minuta predaha.

Možda će vas zanimati

Nije lako svima ugoditi, ali uz ove savete možete pomoći sebi da se malo više odmorite tokom dana:

1. Pametno birajte lokaciju za odmor

Kada ste na letovanju, najveći stres najčešće bude planiranje odlaska na plažu. Vožnja kolima, borba sa parkingom, kupovina hrane i pića, briga o tome da li ste sve poneli, da li ima dovoljno hlada... i nekad tako dvaput dnevno. Toliko logistika i gužve sigurno umori čoveka.

Ako možete sebi priuštiti, letujte što bliže plaži ili objaktu sa bazenom. Nebitno je da li ste u kampu ili kući, ono što će vam puno olakšati stvari je to da ne morate da vozite i da vam sve bude blizu.

Kada su voda i more blizu, svima je lako osvežiti se, manje je zanovetanja i frustracije i imate mogućnost da više odmorite.

 dea, more, kupaći
Deca se igraju na moru
Izvor: Shutterstock

2. Izbegavajte ili 'upregnite' rodbinu

Očekivanja rodbine mogu da budu naporna. Ako idete na odmor u svoje rodno mesto, možda se od vas očekuje da obiđete svu rodbinu i da deo godišnjeg odmora provedete onako kako baš i ne biste.

Naravno, ako ste sa rodbinom u skladnim odnosima, odmor sa njima može biti i dobra stvar. Mogu nekada da pričuvaju vaše dete dok vi i partner odete na večeru, ili da povedu i vaše dete zajedno sa svojom na plažu, a vi pritom imate nekoliko sati samo za sebe.

3. Ne putujte sami sa detetom

Dosta roditelja koji zbog posla ne mogu da usklade odmore, idu jedan po jedan sa detetom na odmor. Ovo je posebno izraženo kod onih roditelja koji nemaju pomoć baka i drugih rođaka, a moraju se tokom raspusta snaći jer nemaju kome da ostave dete na čuvanje.

Ako možete nekako da napravite promenu, letujte svi zajedno i odredite sate ili dane kada se jedan od roditelja više odmara od drugog. Nema potrebe da su stalno svi na raspolaganju. Mama neka ima svoja 3 sata popodne, tata neka ih ima ujutru, ili obrnuto. Divno je kada možeš malo da legneš na plažu a da znaš da je sve u redu sa detetom.

 Devojčica, mama, more
Devojčica i mama na moru
Izvor: Shutterstock

4. Putujte sa prijateljima

Kada je više porodica sa decom u istoj kući na odmoru, nekako je lakše, pod uslovom da na odmor idete sa prijateljima sa kojima se slažete i imate slične ritmove. Takav odmor zna da bude opušteniji od solo roditeljskog odmora.

Ako roditelj pazi na jedno ili dvoje dece, može pripaziti i na treće, dok vi radite nešto drugo. Takođe, kasnije vi možete preuzeti brigu oko ostale dece dok drugi roditelji malo odmaraju.

5. Manje se zamarajte oko pravila

Popustite sa pravilima na odmoru. Dozvolite da ponekad ne kuvate, da jedete 'usput', da naručite hranu... dozvolite malo nereda i drugačijeg rasporeda.

Umesto da se borite sa decom oko odlaska na spavanje, dozvolite im da ostanu udže budni. I šta ima veze ako su 3 dana u istoj odeći, čak i sa mrljom? Opustite se, na odmoru ste.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica