Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE ŠTO VAS ZANIMA O KOŠARCI ZA DECU: Trener nam otkrio kako prepoznaje talenat i šta je najvažnije za uspeh (VIDEO)

Trener mladih košarkaša za YuMamu otkriva šta je presudno za uspeh dece u košarci.

 YUMAMA-EXP---portal---800x533 (1).jpg Izvor: Yumama

Trener KK Mega Mocart, Dragoljub Avramović, radi sa talentovanom decom uzrasta od 13 do 18 godina. Objasnio nam je kako se kod deteta prepoznaje talenat za košarku, ali i šta je presudno za uspeh mališana koji žele da budu sportisti.

"Svaki sport jednako utiče na razvoj deteta, postoje naravno razlike u motoričkim stvarima, ali košarka recimo izuzetno utiče na razvoj. Kroz socijalizaciju, kasnije samopouzdanje, razvoj tela, mnogih stvari. Mi radimo sa decom od nekih 13, 14 pa do 18 godina i shodno njihovim mogućnostima i talentu, radimo različite stvari i grupe vežbi. Bila su i istraživanja o deci koja se bave sportom, utiče i na mirniji san", rekao je on.

Kako prepoznati talenat i da li je on presudan?

"Svi pričamo o talentu, a ne znamo šta je on tačno. Da li je to izuzetnost, da li je usvajanje stvari brže od drugih, ili je po definiciji predodređenost za neku stvar. Talenat vezano za sport mora da prati i druge stvari, pre svega antropometrijski deo, košarka je sport visokih ljudi. Na talenat utiču i genetske predispozicije, a sam talenat vidi se za vrlo kratko vreme. Ali nekad je potrebno i da prođe određeni period da bismo mi koji se bavimo mladim košarkašima mogli to i da primetimo. Nije svako dete, kao ni svaki čovek, isto. Zbog trenutne zgrčenosti ili manjka samopouzdanja ne može da pokaže sve što bi mogao za dva, tri ili šest dana", rekao je on.

"Iz istorije imamo mnogo primera, ne samo u sportu već i drugim sferama, da postoje ljudi koji su nadareni ali nisu hteli da uđu dublje, da se bave sobom, takmiče sa sobom, da bi talenat nadograđivali. Danas je talenat za rad dosta važan, imaš momaka koje nisi mogao da isteraš iz sale i žestoko su radili na sebi. Kroz talenat za rad su napravili košarkaške karijere", rekao je on.

Šta je još važno za male košarkaše, u kojim selekcijama trenutno imamo najbolje u čitavoj Evropi, i koji su njegovi najveći uspesi, Avramović otkriva u našoj emisiji!

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

(YuMama)

Pročitajte i ovo

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica