Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tenis, fudbal, borilački sportovi: Koliko koštaju treninzi za decu u Beogradu?

Roditeljima je veoma važno da se njihovo dete razvija pravilno i stiče zdrave navike koje se uče treniranjem nekog sporta, a evo i koliko novca je potrebno da se izdvoji za sportske aktivnosti.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Da bi se vaše dete bavilo nekim sportom u prestonici, moraćete da izdvojite za mesečnu članarinu od 1.000 do 16.500 dinara, ali u troškove treba uračunati i kupovinu opreme, jer je većina klubova i škola nema, kao i novac za putovanja na takmičenja.

Kojim sportom će dete odlučiti da se bavi često zavisi od okruženja, ali i od uspeha državnih reprezentacija i klubova na međunarodnoj sceni, navode treneri koji rade sa najmlađim kategorijama sportista. Treniranje različitih sportova znači i različite cene treninga, odnosno dodatne troškove za roditelje pored onih koje već imaju za redovnu školu.

Povezane vesti

Tenis

Tenis je iz godine u godinu sve popularniji, pa mnogi mališani počinju da treniraju već od četvrte godine. Treneri taj period nazivaju "uvođenje u sport".

"'Teniskim vrtićem' nazivamo 80 odsto treninga za decu od četiri ili pet godina, dok deca od šest godina kreću u tenisku školu, a posle devete već mogu da se takmiče i ozbiljnije bave tenisom. Osam časova tenisa košta oko 5.000 dinara, dok za stariju decu može biti i do 6.000 dinara. U klubu dobijaju reket, loptice, kompletnu opremu", navode iz jednog teniskog kluba na Savskom vencu.

Osim tenisa, jedan od najskupljih je konjički sport, gde je za tri meseca, odnosno ukupno 10 časova, potrebno izdvojiti 16.500 dinara.

Ekipni sportovi

Interesovanje za košarku, fudbal i odbojku ne jenjava, dok je rukomet nešto manje zanimljiv malim sportistima, iskustva su iz škole fudbala sa Voždovca. Cene treninga variraju u zavisnosti od škole, ali su uglavnom od 2.500 do 4.500 dinara, dok u nekim školama postoje i besplatni treninzi.

"Od ukupno naših 60 članova, 15 trenira besplatno. To je moguće ako roditelji nemaju novca da plaćaju treninge, a dete je talentovano, pa im mi izađemo u susret", kažu iz jednog košarkaškog kluba u Sremčici.

Povezane vesti

Vodeni sportovi

Cena treninga za sportove na vodi najpre zavise od toga da li je dete plivač, ali i od broja termina. Škole plivanja koštaju do 4.000 dinara mesečno, a mladi vaterpolisti plaćaju od 2.000 do 4.500 dinara.

Ako dete želi da se bavi veslanjem, deca uzrasta od osam do 14 godina mogu u školu kajaka za 1.000 dinara, dok je za rekreativno bavljenje ovim sportom potrebno 500 dinara više.

 Foto: Shutterstock

Atletika

Mališani već od pet godina mogu da se upute i stopama Ivane Španović i Dragutina Topića i da odaberu neku od disciplina kraljice sportova. Treninzi su, kako saznajemo u jednom od poznatijih klubova, triput nedeljno, a mesečno se plaća oko 2.000 dinara.

Roleri i hokej

Mališani se sve radije odlučuju i za inlajn hokej, gde se osam treninga mesečno plaća 4.000 dinara, dok je za opremu (kaciga, štap i posebni roleri) potrebno i do 100 evra. Kako navode u školi na Zvezdari, deca prvo počinju da voze rolere, ali ih ubrzo privuče inlajn hokej koji može da se trenira cele godine.

"Škola rolera je 3.500 dinara mesečno, a drugo dete iz porodice plaća 1.000 manje. Najviše je dece predškolskog uzrasta. U početku koriste kompletnu opremu koju imamo, a ako odluče da nastave, onda je preporučljivo da kupe kacigu, štitnike i rolere. Obično deca nakon škole rolera prelaze u inlajn hokej koji mogu trenirati tokom cele godine. Nije odmah potrebno kupiti kompletnu opremu, ali je poželjno da imaju kacigu i štitnike", kažu iz škole rolera i inlajn hokeja sa Zvezdare.

Povezane vesti

Borilački sportovi

Najmlađim Beograđanima su na raspolaganju i klubovi borilačkih sportova, gde karate ili džudo mogu da treniraju već i predškolci.

Karate

Za karate treninge u klubu na Novom Beogradu se mesečno plaća 2.500 dinara, koliko koštaju i polaganja za učeničke pojaseve. Treninzi kik-boksa koštaju 2.500 dinara, a tekvondoa 4.000 dinara.

Povezane vesti

Mačevanje

Mnoge škole i klubovi nemaju obezbeđenu opremu za polaznike ili imaju do određenog perioda. Oprema za mačevanje košta najmanje 350 evra, a ona za međunarodne turnire iziskuje 800 evra.

S druge strane, deci koja se odluče za bejzbol obezbeđena je kompletna oprema, a trenira se dva puta nedeljno za 1.000 dinara mesečno. Osim toga, deca mogu da se u Beogradu rekreiraju i treniraju badminton, pa i skvoš.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica