Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skijanje i snoubord za najmlađe

Kako izgledaju prvi koraci na skijama i snoubordu, kada treba početi, koju opremu koristiti...? Upoznajte se sa uzbudljivim zimskim sportovima za decu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naša sagovornica, Nađa Bobić, skija od malih nogu. Godinama je instruktor na Kopaoniku, a za taj posao ima licencu. Što se tiče obučavanja, prve korake na skijama su uz njenu pomoć savladavali i deca i odrasli.

Prvi koraci na skijama

Najmlađa deca sa prvim časovima skijanja počinju sa tri godine. To su, uglavnom, deca sportista i zaljubljenika u ovaj sport. U tom uzrastu, deca samo probaju da skijaju, da zavole spuštanje niz snežne padine, načine prve skijaške korake i spuštanje niz stazu. Kada napune pet godina, mali skijaši brže napreduju. U tom uzrastu, na stazi mogu da provedu nekoliko sati. Deca od sedam i više godina obuku skijanja prate bez problema. To je, ujedno, i pravo vreme za početak. Inače, i za ovaj sport važi molba da dete poverite stručnim licima, instruktorima.

Škole skijanja imaju poseban sistem rada, program je prilagođen psihičkom i fizičkom razvoju deteta (na osnovu dugogodišnjeg  pedagoškog i sportskog iskustva). Dete može da prati obuku individualno, u školi skijanja - danas se formiraju grupe do osam polaznika (odlična varijanta, zato što se deca međusobno takmiče i podstiču), ili u kampovima - koje u ski centrima organizuju ski klubovi (finansijski najpovoljnija varijanta). Dete u početku uči da skija jedan sat dnevno, a vreme na snegu se postepeno povećava, u zavisnosti od uzrasta.

U obuci kod dece mlađe od pet godina veoma su korisni kaiševi koji se vezuju mališanima oko struka i nogu, a pomoću kojih instruktor kontroliše pokrete mališana. (Dete je na skijama ispred odraslog, koji ga prati i kaiševima kontroliše njegove pokrete.)
Prvo se uči vožnja pravo, zatim čučnjevi na skijama, hodanje, stavljanje skija i skidanje. Deca se teško navikavaju na dužinu skija, zato se kreće od malih padina. Nikako se ne uči na stazama na kojima je gužva! Do sedme godine se ne koriste štapovi. Što su deca mlađa, to više uče gledanjem i ponavljanjem pokreta koje im instruktor pokazuje, verbalna objašnjenja su korisna kod starije dece. 

Dužina boravka na snegu

Mnogi na zimovanju provedu sedam ili četrnaest dana - što je malo da se skijanje u potpunosti savlada. Zato dete treba da se pripremi za stazu, da ne bi "gubilo vreme", ali i da izbegne upalu mišića prvih dana. Predlog je da mesec dana pre odlaska na skijanje vežba u kući - četiri puta nedeljno, po petnaest minuta: poželjno je razgibavanje, čučnjevi, skakutanje, ali i sve one "zaboravljene" vežbe sa fizičkog. Može i da šeta, da trči...

U školama skijanja, deca se dele na grupe od A do F. Grupu A čine početnici, B je naprednija grupa - u kojoj se najduže boravi, C grupu čine oni mališani koji su naučili paralelno da skijaju... i tako redom, do grupe F - u kojoj su takmičari. Od jedne do druge zime, deca obično zaborave većinu naučenog. Zato, dragi roditelji, budite strpljivi. Potrebna su im dva dana da nastave tamo gde su stala, što je potpuno normalno.

Instruktori često zbog roditeljskog nestpljenja imaju problema, jer se deca uglavnom vraćaju u grupu B. Ali, to nije kazna, već sasvim normalan proces. Navijanje uz stazu, vrištanje kada dete padne, grdnje... nije retkost za mnoge mame i tate. Kada dete padne, to boli svakog roditelja. Ali, "stegnite srce" i udaljite se od staze. Od skijanja uglavnom odustaju deca roditelja koji pažljivo prate svaki njihov korak na stazi - ona ne slušaju instruktora, jer netremice gledaju u roditelje.

Paralelni sportovi

Šta je sa talentovanom decom? Svi instruktori u školama skijanja prate napredovanje mališana. Kada primete nadareno dete - povezuju roditelje sa ski klubovima. Skijaši nisu "vezani" školskim raspustom, ali kao idealno vreme za skijanje se preporučuje februar - pošto je dan duži, tako da se na stazi boravi sat, dva duže nego u decembru ili januaru.

Ako se dete bavi skijanjem, nije poželjno da se istovremeno bavi  baletom ili plivanjem, već je bolje da izabere atletiku, gimnastiku, borilačke sportove... To ne znači da dete ne treba da pliva, ali to nije sport koji se preporučuje uz skijanje. Jer se (kao i kod baleta) mišići razvijaju na suprotan način, u odnosu na skijanje - koje jača rameni pojas, ruke, stomačne mišiće i, najviše, mišiće natkolenice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica