Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skijanje, sport i rekreacija

Za učenje osnova skijanja i početak uživanja u njemu nikad nije kasno, ali sa treniranjem ovog sporta treba početi oko šeste godine.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dok su mala, ukoliko roditelji to mogu, deci bi trebalo dati priliku da nauče pomalo od što većeg broja sportskih aktivnosti. Na snegu deca mogu da se okušaju i u skijanju, predivnom zimskom sportu.

Kada? Kako? Zašto? Čitav niz pitanja sam, u ime vas, postavila profesoru Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu - docentu doktoru Robertu Ropretu, predavaču predmeta "Dečji sport" i "Teorije i metodike skijanja". Dakle, idealnom sagovorniku!

Povezane vesti

Prve skijaške lekcije

Jedno od prvih pitanja svakog roditelja jeste sa koliko godina je dete spremno da nauči osnove skijanja. Profesor Ropret kaže da dete može da stane na skije čim nauči samostalno da hoda. U toj fazi razvoja, obuka je deci

Ono što je u skijanju sjajno, jeste što za učenje osnova i početak uživanja u njemu nikad nije kasno

samo igra, dok je stručni ljudi za skijanje smatraju pripremnom fazom za ozbiljno bavljenje ovim sportom. Prve "skijaške lekcije" podrazumevaju hodanje u cipelama i skijama u sobi, na tepihu, vučenje i guranje na snegu, kao i klizanje - spuštanje niz padinu malog nagiba.

Deca uglavnom imaju pozitivan odnos prema toj vrsti aktivnosti, ali treba očekivati i da nisu spremna da prihvate ograničenja i nelagodnost koje izazivaju krute cipele i skije, ograničenost

Samo uz instruktora Verovatno vam je već poznato da, što se tiče svih sportova za decu, ali i obuke odraslih, ne savetujemo učenje osnova bez trenera, instruktora, ili bilo kog stručnog lica. Često smo napominjali da roditelji, ma kako dobro poznavali svoje dete, i ma kako dobri bili u sportu kao amateri, nisu uvek i najbolji učitelji u savladavanju osnovnih i ostalih tehnika u sportu. Zato profesor Ropret podseća da je najefikasniji način učenja - "upisivanje" u ski školu.

pokreta i nesigurnost. Zato treba biti obazriv, jer nametanje takvih aktivnosti može da ima suprotan efekat i kasnije dovede do odbijanja da, recimo, obuju skijaške cipele.

Prava obuka

Obuku skijanja, u pravom smislu te reči, onako kako je smatraju instruktori, treneri, profesori, odnosno kao spuštanje sa promenom pravca niz padinu - dete može da započne u uzrastu u kojem je spremno i može da razume opšte pojmove, kada može da postigne minimum koncentracije, da sa pažnjom prati tok časa. Sa koliko godina će to biti, krajnje je relativno i individualno, i zavisi od zrelosti deteta (manje u motoričkom, a više u psihosocijalnom smislu). Neko će biti spreman sa tri ili pet godina, a neko sa sedam. Ono što je u skijanju sjajno, jeste što za učenje osnova i početak uživanja u njemu nikad nije kasno.

Uvođenje u sport

Ako deca žele ozbiljnije da se bave skijanjem, situacija se menja. Profesor Robert Ropret podseća da je generalni princip u razvoju sportske karijere da deca (u većini sportova) do 10-11. godine prolaze programe opšte fizičke  pripreme - razvoja opštih motoričkih posobnosti, a tek nakon toga se opredeljuju za određeni sport. Dok ne napune deset godina, mogu da upražnjavaju i tri sportske aktivnosti paralelno, do puberteta dve, a tek od četrnaeste godine bi trebalo uvesti dete u specijalizaciju za jedan sport.

Škola skijanja Škola je dobar izbor i sa pedagoške strane, jer deca u okruženju svojih vršnjaka, uz osmišljen i proveren pristup, stiču i više od obične obuke u tehničkim elemenatima skijanja. U našim ski centrima, kao i po svetu, ponuda ski škola je različita, širokog spektra. Kreće se od individualnih časova, do grupne nastave. Individualni časovi su, logično, i najskuplji. Trajanje časa može da bude od 60, 120 ili dva puta po 120 minuta, što obično uključuje i dužu pauzu za ručak. Kako je reč o vremenski ograničenom i često kratkom boravku u zimskom centru, možda ne bi bilo loše da se na vreme telefonom raspitate kakva je situacija sa terminima, uslovima i cenama!

Teorijski, ovo važi za većinu sportova, ali roditelji znaju da je u praksi drugačije. Mnogi klubovi baš zbog toga organizuju niz školica i sličnih grupa - u kojima se, baš kao što kaže profesor Ropret, bave sa više sportova, od svega pomalo, uvodeći decu lagano u "svoj" sport. Svakako, postoje sportovi koji su takvi da bi bilo više nego lepo da dete nauči njihove osnove pre nego što poraste.

Skijanje je jedna od aktivnosti koje dete treba da savlada u periodu do puberteta. Prema Kanadskoj skijaškoj federaciji, sa treniranjem se iz tog razloga najčešće počinje od šeste godine. Do desete godine, deca mogu da imaju ukupno najviše do 30 dana na snegu, u uzrastu od 10 do 12 godina između 45 i 50 dana, i tako dalje. Kako rastu, povećava se i broj časova na snegu.

Skijaške discipline

Može se desiti da vaše dete vremenom izađe iz okvira rekreativnog, amaterskog skijanja. Zato treba da znate kojim skijaškim disciplinama može da se bavi. Postoje klasične discipline alpskog skijanja: slalom, veleslalom, spust, superveleslalom i kombinacija. Za decu se preporučuje veleslalom, kao disciplina sa optimalnim zahtevima za ispoljavanjem osnovnih elemenata tehnike (za najmlađe ne postoje takmičenja u slalomu!).
Danas sve više dece pokazuje interesovanje za druge vidove skijanja: freeride, freestyle. To su discipline u kojima ima elemenata akrobatike, skokova uz korišćenje nekih drugih "sprava": gelendera, halfpipe i slično. Od nedavno postoje i trke u okviru kojih - na istoj stazi sa skokovima, preprekama i različitom konfiguracijom terena, istovremeno voze četiri takmičara (ski cross).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica