Čorba spaja jednostavnost i moć prirodnih sastojaka, pre svega belog luka, čuvenog po svom antibakterijskom i antivirusnom dejstvu.
Iako je u Srbiji trenutno miholjsko leto, virusi i prehlade ne čekaju zimu. Grip je već potvrđen, a mnogi ovih dana biraju topla jela koja prijaju i telu i duši. Naš predlog je jednostavna, domaća klin ili "antibiotik čorba" Ane Mladenović prema receptu njene bake, koja se priprema za svega nekoliko minuta. U njoj glavnu ulogu ima beli luk, od davnina poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.
Dokazani benefiti belog luka
- jača imunitet
- povoljno deluje na krvni pritisak
- pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova
- pomaže organizmu da se izbori s infekcijama
Recept za antibiotik čorbu
Potrebno vam je:
- 5-6 čenova belog luka
- kašika brašna
- oko 0,5 l bujona (najbolje domaće supe)
- jaje
- 2-3 kašike griza
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno seckani beli luk dok ne zamiriše, pa dodajte kašiku brašna i kratko propržite. Kada brašno dobije blagu zlatnu boju, dodajte bujon i mešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte jedno umućeno jaje i 2-3 kašike griza. Kuvajte još nekoliko minuta dok se čorba ne zgusne i postane kremasta.
Za posnu varijantu, jednostavno izostavite jaje, ukus i dalje ostaje bogat zahvaljujući belom luku i blagoj teksturi koju daje griz.
BONUS VIDEO:
(zdravlje.kurir.rs/Yumama/Nataša Zlatković)