"Antibiotik čorba" koja greje i pomaže u borbi protiv virusa: Starinski recept, ukusan i gotovo začas

Ova starinska čorba sprema se jednostavno, a jako je dobra za imunitet.
Recept za čorbu s belim lukom koja štiti od virusa Foto: Shutterstock/Marian Weyo

Čorba spaja jednostavnost i moć prirodnih sastojaka, pre svega belog luka, čuvenog po svom antibakterijskom i antivirusnom dejstvu.

Iako je u Srbiji trenutno miholjsko leto, virusi i prehlade ne čekaju zimu. Grip je već potvrđen, a mnogi ovih dana biraju topla jela koja prijaju i telu i duši. Naš predlog je jednostavna, domaća klin ili "antibiotik čorba" Ane Mladenović prema receptu njene bake, koja se priprema za svega nekoliko minuta. U njoj glavnu ulogu ima beli luk, od davnina poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

Dokazani benefiti belog luka

  • jača imunitet
  • povoljno deluje na krvni pritisak
  • pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova
  • pomaže organizmu da se izbori s infekcijama

Recept za antibiotik čorbu

Potrebno vam je:

  • 5-6 čenova belog luka
  • kašika brašna
  • oko 0,5 l bujona (najbolje domaće supe)
  • jaje
  • 2-3 kašike griza

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckani beli luk dok ne zamiriše, pa dodajte kašiku brašna i kratko propržite. Kada brašno dobije blagu zlatnu boju, dodajte bujon i mešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte jedno umućeno jaje i 2-3 kašike griza. Kuvajte još nekoliko minuta dok se čorba ne zgusne i postane kremasta.

Za posnu varijantu, jednostavno izostavite jaje, ukus i dalje ostaje bogat zahvaljujući belom luku i blagoj teksturi koju daje griz.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"Kovid i adenovirusi i dalje prisutni!" Doktorka Obradović objasnila kako se zaštiti i razlikovati simptome: Čekaonice su pune, masovno se širi! Izvor: Kurir televizija

(zdravlje.kurir.rs/Yumama/Nataša Zlatković)