Gotovo svaka majka malog deteta složiće se da su mafini pun pogodak za doručak ili večeru. A ukoliko izaberete prave sastojke, kombinacija je puno a vaši mališani će nakon brze i lake pripreme imati zdrav i hranljiv obrok.
Mafini su odlični i ukoliko žurite negde, jednostavno detetu ponesite nekoliko komada za usput. Takođe, mafini mogu da se prave u većim količinama, da se zamrznu i po potrebi vade i zagreju u rerni.
Predstavljamo vam hranljiv recept za mafine od speltinog i prosenog brašna.
Potrebno je:
- 1 čaša prosenog brašna
- 1 čaša speltinog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 čaša pavlake
- 1 čaša kisele vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- Malo soli
- Semenke lana, susama, suncokreta ili neke druge, po želji
Priprema:
Pomešajte sve suve sastojke (brašno, sodu bikarbonu i so), a onda dodajte pavlaku, kiselu vodu i maslinovo ulje. Sjedinite smesu i sipajte u kalup za mafine. Pre ubacivanja u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pospite semenke po želji.
Pecite 25 minuta, a najbolje je da čačkalicom proverite da li su pečeni jer nije svaki šporet iste jačine. To ćete uraditi tako što čačkalicu zabodete u sredinu mafina i ako izvadite a po njoj ništa lepljivo od testa ne ostane, vaši mafini su gotovi.
(Yumama)