Limun i borovnice u kombinaciji sa krem sirom i hrskavim testom kombinacija su od koje rastu zazubice.
Ove kocke sa limunom i borovnicom imaju hrskavi vrh, a mekano i sočno središte. U svakom bogatom zalogaju osjetićete sveže borovnice i limun, što ih čini savršenom letnom poslasticom.
Potrebno je:
Donja kora
- Malo maslaca ili sprej za kuvanje
- 240 g neslanog maslaca, omekšanog
- 100 g šećera
- 300 g brašna
- pola kašičice soli
Punjenje
- 450 g krem sira, omekšanog
- 100 šećera
- 1 veliko jaje
- 60 g kisele pavlake
- sok od jednog limuna
- 1 kapičica ekstrakta vanile
- 570 g borovnica
Hrskave mrvice za gornji sloj
- 120 g brašna
- 120 g neslanog maslaca, otopljen
- 65 g šećera
- korica od jednog limuna
Postupak:
Za pravljenje donje kore zagrejte rernu na 180 stepeni. Posudu za pečenje dimenzija 33x23 cm lagano poprskajte sprejem za kuvanje ili premažite maslacem. U velikoj posudi mikserom na srednje jakoj brzini pomešajte maslac dok ne dobijete laganu i pahuljastu smesu. Dodajte brašno i so i mešajte dok se sve ne sjedini. Dobijeno testo utisnite u pripremljenu posudu i pecite 20 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Nakon pečenja koru ostavite da se ohladi.
Za punjenje u velikoj posudi mikserom na srednje jakoj brzini mešajte krem sir i šećer sve dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte jaje i mešajte dok se sve dobro ne sjedini, a zatim umešajte kiselu pavlaku, limunov sok i vanilu. Kada je smesa gotova, dodajte borovnice i lagano pomešajte špatulom.
Kako biste napravili hrskave mrvice za gornji sloj u maloj posudi pomešajte brašno, maslac, šećer i koricu limuna dok ne dobijete smesu koja nalikuje krupnom pesku.
Nadev izlijte na ohlađenu koru i prelijte ravnomernim slojem preliva od mrvica. Pecite 40 do 50 minuta, dok mrvice ne poprime zlatnu boju. Kolač nakon toga ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta da se hladi, a zatim u frižideru najmanje dva sata.
Yumama/tportal