Kako da prepoznate da je dete žrtva onlajn nasilja? Šta da preduzmete ako ga neko maltretira

Evo koji znaci mogu da ukažu na to da je dete žrtva onlajn ili sajber nasilja.

Shutterstock

Nasilje u onlajn svetu je sve češće, a posledice koje izaziva mogu da budu užasne – ponekad se dešava da deca zbog sajber nasilja koje proživljavaju čak i izvrše samoubistvo ili to pokušaju da urade.

Onlajn nasilje je, dakle, stvaran, iako ne uvek lako uočljiv problem, i može da se desi svima. Deca ponekad nisu ni svesna da je ono što im se dešava onlajn nasilje, ali su svakako vrlo svesna da se zbog toga osećaju loše. Takođe, ponekad su mišljenja da je i bilo kakva pažnja od vršnjaka, pa čak i ona negativna, bolja nego da uopšte nemaju pažnju.

U nekim slučajevima mališani se požale roditeljima ili drugoj osobi od poverenja kada doživljavaju onlajn nasilje, ali u mnogim situacijama o tome ćute. Zato je važno da roditelji umeju da prepoznaju znake da je dete možda žrtva sajber nasilja:

  • Dete odjednom prestaje da koristi svoje uređaje za zabavu, poput toga da više ne igra svoju omiljenu igricu.
  • Krije uređaje od vašeg pogleda i izbegava da ih koristi u vašem prisustvu.
  • Brzo isključuje uređaj ili menja ono što se vidi na ekranu uređaja čim uđete u prostoriju.
  • Dete deluje nervozno i "skače" na svaku poruku, mejl, obaveštenje koje se pojavi na telefonu.
  • Izgovara rečenice poput "u školi ima mnogo drame" ili "ja nemam prijatelje".
  • Ne želi da ide u školu ili izgleda vidno nervozno, oseća nelagodu kada treba da krene.

Kako možete da pomognete

Onlajn nasilje je veoma ozbiljna stvar koja može da naruši mentalno zdravlje mališana, piše understood.org. Izlaže ih većem riziku od anksioznosti i depresije, postaje im teško da se fokusiraju na školu. Ako sumnjate da je vaše dete žrtva sajber nasilja, odmah reagujte.

Razgovarajte sa detetom. Započnite razgovor pričom o nekom događaju sajber nasilja ili pomenite neku skoriju vest o onlajn nasilju. Pitajte dete da li je ono nekad doživelo ovu vrstu nasilja i objasnite mu da to može da uključuje i stvari poput širenja glasina u onlajn prostoru ili kreiranje lažnih profila na društvenim mrežama.

Budite uporni ako dete neće da razgovara sa vama ili vam se čini da vam ne govori sve. Smireno mu recite da je posao roditelja da se pobrine za njegovu bezbednost.

Recite mu da biste želeli da prekontrolišete njegove uređaje, a zatim pogledajte istoriju pretrage, poruke i slično. Starija deca će se tome verovatno protiviti, pa možete da predložite da zajedno pogledate sve i da mu objasnite da vas zanima samo da li ima nekog neprikladnog sadržaja koji bi mogao da bude onlajn nasilje.

Umešajte se i zaustavite nasilje. Ako utvrdite da je vaše dete žrtva onlajn nasilja, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite. Na primer, ako su u pitanju mlađa deca, vaše dete može da obavesti nasilnike da odrasli sada znaju šta se dešava: "Moji roditelji su mi kupili ovaj telefon i sada su videli sve".

Ako to ne pomogne i maltretiranje postanje učestalije ili intenzivnije, možete da pokušate da razgovarate sa roditeljima nasilnika i stavite im do znanja kako sve to utiče na vašeg mališana.

Možete da pokušate da razgovarate i sa školskim psihologom ili direktorom škole, u zavisnosti od situacije, a možete da se obratite i policiji. U međuvremenu, može biti od koristi sa odštampate ili snimite dokaze onlajn nasilja ukoliko bude potrebe da ih kasnije pokažete.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

SAJBER NASILJE I NJEGOVE KATASTROFALNE POSLEDICE: Šta je sve prethodilo samoubistvu Kristine Kike Đukić (21)?  Kurir televizija