S obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom koronavirusa u svetu, učenici su više nego ikada prikovani za ekrane. Konzumiranjem Internet sadržaja sva deca su izložena opasnostima, a jedna od njih je VRŠNJAČKO NASILJE.

Provodeći sate i sate na "mreži", sva deca su izložena riziku, naročito onom da postanu žrtve virtuelnog zlostavljanja. Kako kažu psiholozi, nasilje među vršnjacima najprisutnije je na društvenim mrežama, piše Yumama.

Nekada nije bilo ovako

Ekspanzijom Interneta i društvenih mreža, nasilnicima se otvorio novi put kojim bi svoju agresiju i frustracije mogli da ispolje nad svojim vršnjacima.

Kako izgleda Internet nasilje?

Ovakav vid maltretiranja drugara najčešći je na platformama za dopisivanje, putem kojih bi nasilnik žrtvi slao uznemirujuće poruke ili fotografije. Nije retka pojava i da nasilnici naprave lažne profile (pod tuđim imenom, najčešće imenom žrtve) i da tako plasiraju eksplicitan i nedozvoljen sadržaj, naravno, pod tuđim imenom. Dešava se i da sa lažnih profila uznemiravaju žrtve, sakrivajući identitet. Slanje poruka drugoj deci, objavljivanje fotošop fotografija (na kojima nije žrtva) su samo neki od vidova internet nasilja.

Onlajn nastava - onlajn nasilje

Kako je nastava prešla na virtuelnu i nasilje je svoje utočište tu pronašlo. Pojedinoj deci se dešavalo da neko napravi isti nalog za sastanak, na primer, i da pod njegovim imenom, u grupi u kojoj je nastavnik, šalje neprikladan sadržaj. Prozivke, uvrede na račun nastavnika i drugih učenika sa lažnih profila postali su svakodnevnica, a deca koja trpe to maltretiranje najčešće ćute. Etiketiranje i sajber nasilje su postali najveći problemi današnjeg sveta.

Kovid nasilje?

Decu koja su pozitivna na koronavirus vršnjaci ismevaju, prave šale na nihov račun, izbacuju ih iz pojedinih društvenih grupa i etiketiraju ih na najgori način. Vređaju ih. Diskriminišu. Isključuju. Stučnjaci se svaki put preneraze činjenicom šta sve deci pada na pamet i koji su sve vidovi nasilja prisutni danas.

Ko stoji iza tastature?

Deca koja su inače sklona nasilju su svoju agresiju prenela na internet i društvene mreže. To su deca koja bi inače maltretirala svoje vršnjake. Situacija je sada malo drugačija, pa deca koja su žrtve ne mogu sa sigurnošću da tvrde ko sedi iza ekrana i ko im šalje uvredljiv sadržaj. Virtuelnom nasilju je malo teže ući u trag, ali ono se kao i svako nasilje na kraju otkrije.

Prevencija Internet nasilja

Ukoliko je dete već doživelo ovaj vid nasilja treba da se obrati roditeljima i da se nasilje zaustavi istog trenutka.

Kako? Prvo, tako što će dete tu osobu da blokira, da ne odgovara na poruke, a da zajedno sa roditeljima prijavi nasilje nastavnicima i školskoj službi.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)