Vreme je da se krene u vrtić posle letnje pauze: 5 saveta kako da prebrodite krizu ponovnog polaska

Mnogi mališani posle letnje pauze, letovanja, boravka kod dede i bake na selu treba da se vrate svojoj normalnoj rutini odlaska u vrtić. Ovo je često traumatičan period, evo kako da ga prebrodite što lakše.

Shutterstock

Slično pomaganju da se deca pripreme za polazak u vrtić po prvi put tako će i sada mališanima trebati podrška posle produženih odmora i letnje pauze da se vrate u vrtiće.

Pokušajte da primenite ovih 7 saveta za lakše vraćanje u dnevnu rutinu deteta:

Razgovarajte: Za mlađu decu neka vaše reči budu jednostavne koje mogu da razumeju, kao što je „Bilo je tako lepo biti kod kuće, ali mama i tata moraju da se vrate na posao, a ti se vratćaš u vrtić. Biće baš lepo da se vidiš svoju učiteljicu i drugare! Razgovarajte o novoj dnevnoj rutini i planirajte sve što će se dogoditi. Podsetite svoje dete da se probudi, da se sprema, da ide kod svojih vaspitača i prijatelja, da se igra, uči, da zatim dolazite da ga pokupite, da idete kući da spremite večeru sa porodicom itd.

Vratite se redovnom rasporedu spavanja: Možda ste bili opušteni u pogledu odlaska na spavanje jer ste putovali, boravili na moru, odmoru, sa prijateljima i sl. San je toliko važan za decu i doprinosi boljem raspoloženju i emocionalnoj regulaciji, učenju i opštem blagostanju, pa počnite da se vraćate oprobanoj rutini. Deca se dobro snalaze sa predvidljivim vremenom spavanja, a većina bi trebalo da ima rutinu pre odlaska u krevet. Možda ćete morati postepeno da se vraćate na uobičajeno vreme za spavanje, tako da nikada nije prerano da počnete.

Razgovarajte o emocijama: Vašoj deci će biti teško da počnu ponovo da se razdvajaju od vas i moraće da se prilagode tome. Možda ćete priznati da će biti tužni, pa čak i pomalo ljuti zbog razdvajanja. Oni takođe mogu da se osećaju uznemireno kada se stvari ponovo promene. Uverite ih da mogu da se izbore sa tim i da će se prilagoditi, da ste tu da im pomognete sada i da svaki dan dolazite na vreme po njih.

Koristite vizuelne priče: Mala deca uče i razumeju kroz svoja čula, pa razmislite o korišćenju slika i priča kako biste im pomogli da vas bolje razumeju. Pričajte o vrtiću, podsetite šta tamo sve ima što vole, šta mogu da ponesu, kako im izgledaju vaspitačica, drugari.

Vežbajte par dana pre polaska u vrtić vaše rutine: Razmislite o pokušaju da osmislite rutinu nekoliko dana pre povratka da biste pomogli deci da se na vreme prilagode. Počnite sa ustajanjem, oblačenjem kao za vrtić, odlaskom na popodnevni odmor, gašenjem svetla uveče ranije. Vežbajte sve ove stare rutine, da bi se dete priviklo i doživelo ih manje stresno kad zaista krene opet u vrtić.

Očekujte ispade u ponašanju: Mala deca možda neće moći da izraze kako se osećaju rečima, pa bi umesto toga mogla da koriste svoje ponašanje da nam kažu kako se osećaju. Ne zaboravite da postavite čvrste granice dok priznajete emocije – to jest, u redu je biti ljut što moraš da budeš daleko od mame i tate ceo dan, ali nije da vrištiš, udaraš ili lomiš nešto.

Dogovorite posebno vreme: Kada se vratite svojoj rutini, bićete svi umorni na kraju dana, ali ovo može biti i tačno kada vaša deca osećaju da im je potrebna vaša pažnja. Pokušajte da nađete nekoliko minuta za sebe da se opustite, a zatim dogovorite poseban trenutak samo za decu, da se igrate, pričate o njihovom danu ili se samo mazite.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson