10 FRAZA KOJE RODITELJI NE TREBA DA GOVORE DECI: Deluju bezazleno, ali zapravo mogu da budu "opasne"

Evo kojih 10 fraza koje roditelji često koriste zapravo ne bi trebalo da govore deci!

Shutterstock

Ništa što roditelji izgovore svom detetu nikada nije rečeno s lošom namerom, ali ipak, ishod može da bude drugačiji od onog koji oni žele. Neke rečenice danas često ponavljamo jer smo ih i sami slušali u detinjstvu, a zapravo su potpuno pogrešne za decu - evo kojih 10 fraza roditelji ne bi trebalo da govore deci i zašto. 

1. Šta nije u redu s tobom?

Ovo "pitanje" obično sledi nakon što je dete uradilo nešto što se roditeljima ne sviđa. Međutim, kada ovo kažete detetu, iako to nije vaša namera, ono može da počne da misli da je loša osoba i da nešto zaista nije u redu sa njim.

2. U velikoj si nevolji!

I ovu frazu roditelji obično izgovore kada dete iznova radi nešto za šta mu govore da ne radi. Ali, dete baš i ne razume šta je to "velika nevolja", na šta mislite, već će se samo plašiti. Umesto toga, pokušajte da mu smirenim glasom objasnite zašto ne treba da se ponaša na određen način, piše moms.com.

3. Nikad ti ovo neću oprostiti!

Iako mama ili tata to izgovore samo u besu i posle i zaborave na to, dete će ovu rečenicu pamtiti celog života. I uopšte nije važno šta je dete uradilo, kako je narušilo vaše poverenje. Imajte na umu da ovi naizgled mali i bezazleni momenti ostaju u njegovom sećanju zauvek.

4. Samo sačekaj dok tata dođe...

Mame ovu rečenicu izgovaraju kao "pretnju" detetu, kada više ne znaju šta da urade da bi ih ono poslušalo – naravno, mogu je izgovoriti i očevi ("Samo sačekaj da dođe mama..."). To, međutim, nikako nije dobro, ko god da izgovori jer mališanu daje do znanja da roditelj ne može da izađe na kraj sa njim. Osim toga, pokušaj da se u dete usadi strah od jednog roditelja nije baš najbolji način disciplinovanja.

5. Zato što sam ja tako rekla!

Kada dete pita zašto ne može da uradi ovo ili ono, neki roditelji kažu: "Zato što sam ja tako rekao/rekla!" Oni smatraju da je to dovoljan odgovor koji pokazuje njihov autoritet, ili su umorni i nemaju snage da objašnjavaju dalje, ali ova rečenica zapravo samo izaziva zbunjenost kod deteta, kojem i dalje nije jasno zašto nešto ne sme ili mora. Bolje je da pokušate iskreno i jasno da objasnite detetu zašto ne može da ide kod drugara, recimo.

6. Idem ja onda, ostaćeš sam.

Rečenica koju je barem jednom izgovorio svaki roditelj, u situaciji kada negde treba da se krene, a dete to odbija. Ipak, ne bi trebalo da pretite detetu da ćete ga ostaviti negde, jer to samo može da doprinese osećaju straha od napuštanja.

7. Ma, nije ti ništa!

Ovu frazu roditelji najčešće izgovaraju kada se dete udari ili nešto slično, pa žele da smire uznemireno i uplakano dete. Međutim, nije dobro izgovarati to jer dete treba da nauči da ima pravo i da plače i da oseća neke neprijatne, negativne emocije. Osim toga, roditelji na ovaj način nesvesno zapravo nipodaštavaju osećanja mališana, a mnogo je bolje da razgovaraju sa njim o tome kako se oseća.

8. Kometari o izgledu deteta

Ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da komentarišete izgled dece jer to može da dovede do gubitka samopouzdanja. Bolje je da naučite mališane da vode računa o svom telu, u smislu zdravlja, nego da diskutujete o izgledu.

9. Znaš li koliko dece nema šta da jede?

Jasno je da su mame razočarane kada provedu vreme spremajući obrok koji dete zatim neće da jede. Tada mnogi roditelji pokušavaju da privole dete da jede upravo ovom rečenicom, ali to nije dobar način jer mališan može da razvije negativne asocijacije vezane za hranu i osećaj krivice, što može da rezultira i kasnijim poremećajima u ishrani.

10. Prestani da plačeš!

Koliko god da vas u tom trenutku nervira plakanje deteta, budite strpljivi i pustite ga da plače. Ono mora da se suoči sa negativnim emocijama i da zna da je normalno da oseća i tugu, povređenost, da plače... U suprotnom, dete bi moglo da izraste u zatvorenu osobu koja zadržava svoje emocije.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu  TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)