KOLIKO VREMENA DECA MOGU DA BUDU PRED EKRANOM? Stručnjaci napravili tablicu po uzrastu - ovo je bezbedno za razvoj mozga

Previše ekrana nije dobro za razvoj mozga deteta, a stručnjaci su predstavili tabelu koja pokazuje koliko ekrana dnevno je bezbedno za koji uzrast.

Shutterstock Devojčica gleda televizor

Previše vremena ispred ekrana je štetno za decu, upozoravaju medicinski stručnjaci neprestano. Kao što većina roditelja već zna, previše vremena ispred televizora, telefona, tableta i sličnih uređaja, šteti razvoju dečijeg mozga.

Kako živimo u digitalnom dobu gde nije moguće potpuno ignorisati ekrane, a i naša deca treba da budu tehnološki i medijski obrazovana, stručnjaci su napravili tabelu koja objašnjava koliko vremenski ekrana je dozvoljeno za decu u različitim uzrastima.

Do treće godine života

Mala deca bi trebalo samo povremeno da gledaju u ekrane i video pozive. Zašravo, video razgovor kod beba i male dece izaziva različite neurološke odgovore od televizora, pokazujući da deca razumeju da je video razgovor dvosmerne komunikacije.

"Bebe mogu shvatiti da razgovaraju sa odraslom osobom u realnom vremenu. Istraživači su utvrdili da je malom detetu ugodnije kada imaju video poziv sa svojom mamom nego kada razgovaraju samo preko telefona. Video razgovor je mnogo ugodniji koncept", piše u izveštaju istraživanja.

Međutim, čak i video razgovor treba da bude ograničen.

"Postoji čvrst dokaz da vreme provedeno ispred ekrana može negativno uticati na dečiji razvoj govora i druge oblike razvoja. Zamenjuje fizičku interakciju i kreativnu igru koja je deci potrebna za razvoj", objašjavaju.

Shutterstock  Devojlica gleda televizor

Od treće do pete godine

Deca u ovom periodu vole da gledaju crtaće, ali njihova opsesija mora biti zadovoljena umereno.

"Ne postoji ništa loše u pametnim telefonima i drugim tipovima kerana, osim ako ih koristite kao sredstvo za smirenje i odvlačenje pažnje", kažu stručnjaci i dodaju da bi roditelji unapred trebali da isplaniraju kada će deca da gledaju ekrane.

"Puno sadržaja sa ekrana ima neki svoj oblik i izvan digitalnog sveta. Možete pročitati knjigu ili strip koji ima njegove omiljene likove. Takođe, možete angažovati svoju decu u kreativnoj igri. Možete im predložiti da nacrtaju svoju verziju avanture tih likova."

Niži razredi osnovne škole

Kada deca krenu u školu, dobijaju nove prioritete, a vreme ispred ekrana trebalo bi biti nešto niže na toj listi. Ali, kako rastu normalno je da roditelji daju više slobode svojoj deci i kontrole nad vremenom.

"Sigurno je da kada deca krenu u školu roditelji žele da znaju da ekrani nisu navika koja dolazi pre obaveta", kažu stručnjaci i dodaju da je razumno vreme ispred ekrana isto što i oralna higijena.

"Kada su deca mala vi perete njihove zube, ali kako rastu učite ih i onda ih podsećate na to", kažu stručnjaci.

Oni savetuju da zbog dečije dobi, roditelji razmisle o različitim tipovima ekrana jer nema sve istu vrednost.

"Umesto da računate sate, možete razmotriti koliko kreativnosti izaziva gledanje u ekrane, programi za animaciju ili istraživanje za školu svakako nisu pasivna upotreba tehnologije", zaključuju.

Pogledajte tablicu u kojoj će vam možda biti jasnije koliko ekrana je dozvoljeno deci:

(Yumama)