DA LI VIŠE VOLITE PRAVILA ILI RAZGOVOR: Ovih 6 stvari pokazaće da li ste STROG RODITELJ, a evo šta je dobro za dete

Saznajte da li ste previše strog roditelj i šta bi trebalo da promenite u vaspitanju.

Shutterstock

Koliko puta ste se zapitali da li je bolje prema detetu biti strog ili ne? Sigurni smo da ste mnogo puta razmišljali o ovome, ali se i pitali kakav ste vi roditelj zapravo.

Disciplina i poslušnost jesu važni, rutine su neophodne za pravilan razvoj i dobro vaspitanje, a roditelj uvek mora da usmerava dete. Ipak, nekada strogost i pravila postanu osnova vaspitanja, a razumevanje i prepoznavanje detetovih emocija se potpuno izgube.

Izdvajamo nekoliko stvari koje pokazuju da ste stog roditelj.

1. Volite pravila i disciplinu

Pravila jesu važna, ali nekada treba da znate da ih zaobiđete. Morate dopustiti detetu da donosi neke odluke o svom životu samo i da nekada ne mora da ispoštuje baš svako postavljeno pravilo.

2. Važniji vam je rezultat nego trud

Naravno da svi želimo da nam dete bude uspešno i da se izbori za sebe, Ipak, moramo mu pružiti podršku i kad ne uspe, jer je trud ipak najvažniji. Treba da mu pokažemo da vidimo da je radilo i da se borilo za nešto.

3. Ne pitate dete za mišljenje

Naravno da ste vi stariji, razumniji i pametniji od deteta. Ipak, važno je da detetu pružite prostor da samo bude deo donošenja odluke. Pitajte ga za mišljenje, pustite ga da samo odabere nešto, kako biste od njega stvorili osobu koja poštuje sebe i može da sama donosi odluke.

4. Pretite detetu, umesto da razgovarate

Da li ste onaj roditelj koji odmah počne da preti detetu kad nešto zgreši? Svako ovo radi sa željom da dete nauči lepom ponašanju, ali je mnogo korisnije lepo pričati sa detetom, čuti razloge za loše ponašanje, objasniti mu zašto to nije dobro. Ovaj način učenja je mnogo efikasniji.

5. Dete vas laže

Vrlo često deca počnu da lažu roditelje ako su oni strogi. Iza ovoga se obično krije strah od vaše reakcije ako vam kaže istinu. Potrudite se da detetu budete sigurnost, da uvek može sve da vam kaže.

6. Zanemarujete detetova osećanja

Često mališani ne umeju da iskažu svoje emocije, naročito brigu ili strah. Zato je važno da osluškujemo i da pratimo kako se osećaju,da razgovaramo sa njima i pomognemo im, pružimo im sigurnost.

izvor: yumama