Doktorka je počela da putuje svetom i istražuje mnoge kulturne razlike kada je u pitanju vaspitanje dece.

“Ono što me je motivisalo je to što sam pre dvadeset godina prvi put primetila da širom sveta postoje kulture koje uspavljuju svoje bebe na drugačiji način. Kada sam bila na specijalizaciji, bila sam obučena da deca plaču, ali kada sam se preselila u Teksas, otkrila sam da su roditelji imigranti bili užasnuti ovom idejom.”

Evo najvažnijih zapažanja:

1. Dozvolite detetu da spava u istom krevetu sa vama: Kada je doktorka postala mama, sledila je svoje libanske korene i usvojila metod zajedničkog spavanja. Međutim, metoda se veoma razlikuje od one koju koriste roditelji u SAD-u, gde dete ne sme da spava u krevetu sa roditeljima, i ne sme da se drži ako plače.

 2. Hranite svoju bebu raznovrsnom hranom i uključite začine: u Evropi i Americi mnogi roditelji veruju da bebina ishrana treba da se sastoji samo od blage, nezačinjene hrane. Međutim, ovo je pogrešno i može formirati odraslu osobu koja je izbirljiva.

3. Pažljivo analizirajte kozmetičke proizvode koje koristite na bebinoj koži: mnogi proizvodi mogu biti puni hemikalija koje štete detetu i ovoga se svi roditelji drže.

4. Svojoj bebi možete davati vodu: Američka akademija za pedijatriju kaže da se bebama ne daje voda, ali tokom perioda prakse, dr Liza je primetila: „Videla sam toliko majki kako daju vodu svojim bebama, i osećam da im je potrebna.” Prema njenim rečima, preporučuje se detetu davati oko 10 ml vode dnevno.

5. Plišane igračke i drugi lični predmeti mogu smanjiti anksioznost odvajanja: Kada je pedijatar bila u Velikoj Britaniji primetila je da postoji velika „kultura plišanih medvedića“. Prema njenim rečima, posebno u Francuskoj, postoji prava kultura udobnosti koju donose dodatne plišane igračke kako bi se ublažila anksioznost zbog razdvajanja. Zanimljivo je da mnoga deca koja su imala takvu igračku čuvaju je i kada odrastu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Majka irskih trojki TikTok/taelynmacdonald