Bolovi rasta odnosno bolovi uzrokovani rastom javljaju se u nogama ili na prevojima kolena. U pitanju su bolovi koji se povremeno javljaju, uglavnom u nogama, između kolena i stopala, i javljaju se isključivo noću, a najčešće kod predškolske i školske dece.

"Povremeni bolovi koji se javljaju najčešće uveče ili noću, u donjim ekstremitetima, uglavnom u prednjem delu nogu i butinama, a ređe u zadnjem delu listova i kolena, nazivaju se bolovima rasta. Ne javljaju se u zglobovima i prolaze ujutru. Karakteristično je da se dete ujutru i tokom dana potpuno dobro oseća, uprkos epizodama intenzivnog pola koje se javljaju tokom noći", kaže pedijatar ortoped dr Manuele Lampasi za nostrofiglio.it.

Ovi bolovi postali su poznati pod terminom bol rasta još u 19. veku, kada se verovalo da se javljaju usled naglog rasta kostiju. Studije to nisu potvrdile, ali je ostao ovaj naziv, a dr Lampasi kaže da se javljaju relativno često, kod tri do 30 odsto dece, a najčešće kod mališana starih od četiri do šest godina.

Uzrok bolova rasta

"Tačan uzrok ovih bolova još nije utvrđen, ali postoji nekoliko teorija o tome", kaže pedijatar ortoped.

Prema jednoj od teorija, bol je povezan sa anatomskom ili mehaničkom promenom, na primer sa prisustvom ortopedskih ili posturalnih defekata (ravna stopala, skolioza...) ili sa takozvanim labavim ligamentima. Prema drugoj teoriji, uzrok je neka vrsta zamora kostiju, u smislu da kosti nekih mališana možda "osetljivije" na ozbiljniju fizičku aktivnost.

Postoji i teorija o uzroku bola rasta koja je vezana za psihologiju.

"Neki navode emocionalne poremećaje ili stres u porodici kao uzrok. Ali, treba istaći da postoje studije koje podržavaju svaku od ovih teorija, ali i one koje pokazuju suprotno. Najverovatnije je da ovoj vrsti bola doprinosi više faktora", smatra dr Lampasi.

Kada je bol u nogama deteta razlog za brigu

Iako se bol rasta javlja u nejednakim vremenskim razmacima, on se svakako iznova vraća i prilično je intenzivan.

"Najbolje je da se obratite svom pedijatru kako bi procenio da li je to u pitanju", kaže pedijatar ortoped, ističući da ukoliko se bol pojačava, ako se javlja u zglobovima, javlja se samo u jednoj nozi ili ga prate i crvenilo, otok, povišena temepratura, zapaljenje, nisu u pitanju bolovi rasta.

Svakako, uvek je najbolje da se posavetujete sa pedijatrom, a nikako da sami postavljate dijagnozu, čak ni kada vam se čini da su simptomi potpuno jasni.

BONUS VIDEO:

U SRBIJI 45 ODSTO DECE JE GOJAZNO! Pedijatar Milićević: To je sramota roditelja Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)