Triholog, kandidat medicinskih nauka Anastasija Kurskaja rekla je da norma za opadanje kose za odraslu osobu varira od 50 do 150 dlaka. Za dete obično je normalno izgubiti oko 100 pramenova kose dnevno. Ovo se tretira kao normalno opadanje. Kada deca izgube više kose od ovoga, možda nešto nije u redu.

Treba uzeti u obzir da mogu postojati odstupanja od norme koja nisu povezana sa patologijom: gubitak kose se može povećati nakon visoke temperature, stresa, dugog izlaganja suncu, zbog početka grejne sezone i suvog vazduha itd.

Životni ciklus kose varira - ona ​​aktivno raste (anagenska faza), miruje (katagenska faza) i opada (telogena faza). Tokom života, 85-90% kose je u fazi aktivnog rasta, a 15% otpada. Ovaj proces se oblikuje i počinje da se ponavlja u krugu od četiri meseca bebinog života do druge godine.

 Da li se količina kose povećava tokom života?

Kakvu će kosu osoba imati i koliko, je predodređeno na genetskom nivou tokom trudnoće majke - u 22. nedelji u telo deteta se deponuje oko pet miliona folikula iz kojih će se dlake pojaviti po celom telu. Većina folikula je koncentrisana na glavi - u proseku, skalp se sastoji od sto hiljada dlaka.

Mnogi od uzroka opadanja kose nisu opasni. Ipak, gubitak kose može uticati na emocionalno blagostanje deteta. Dovoljno je teško oćelaviti kada ste odrasli. Pošto gubitak kose može imati dubok psihološki efekat na decu, važno je da se obratite lekaru za lečenje.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Tata na sjajan način rešio tantrume deteta TikTok/cari.izaguirre