Mama po imenu Sara Zaske poreklom je Amerikanka, ali živi u Berlinu. U tekstu koji je objavljen na portalu time.com otkrila je po čemu se to razlikuju nemački roditelji i koje su razlike primetne u vaspitanju tamošnje dece u odnosu na ostatak sveta.

Na početku, ističe da, uprkos uvreženom mišljenju, roditelji u Nemačkoj uglavnom nisu ni približno toliko strogi kako se to često misli na osnovu stereotipa koji se pripisuju Nemcima.

Međutim, ono što je primetno je da su samostalnost i odgovornost vrednosti koje svojoj deci pokušavaju da usade od malih nogu, kaže mama Sara, pa navodi nekoliko iznenađujućih stvari koje tamošnji roditelji rade.

Ne forsiraju čitanje

U vrtićima u Berlinu naglasak nije na akademskim veštinama, štaviše, i vaspitači i drugi roditelji su joj rekli da ne treba da uči svoje dete da čita.

Vrtić je vreme za igranje i sticanje socijalnih veština. Ali, čak ni u prvom razredu se ne insisitra toliko na akademskim veštinama, te se časovi prekidaju dvema dugim pauzama koje deca provode napolju.

Ohrabruju decu da se igraju vatrom

"Dobila sam poruku iz škole mog deteta koje je drugi razred. Radili su projekat s vatrom. Da li bih joj dozvolila da upali sveće i da eksperimentiše sa šibicama? Zajedno smo palili svećice i stvari, bezbedno. Bilo je sjajno. Ipak, ona je bila jedino dete kojem roditelji za Novu godinu nisu dozvolili da ispaljuje vatromet", piše Sara.

Puštaju decu da gotovo svuda idu sama

Većina dece se po naseljima gde žive šetaju sama, a sama idu i u školu, neki čak i u metro. Nemački roditelji brinu za svoju decu, naravno, ali njih brine saobraćaj kao opasnost, a ne otmice ili nešto slično, piše ova mama.

Svaki dan izvode decu napolje

Nemci kažu da ne postoji loše vreme, samo neprikladna odeća. Važnost boravka napolju se promoviše i u školama, a u Berlinu ima i mnogo parkića za decu. Nevažno je koliko je napolju hladno i sivo, roditelji dobro obuku decu i vode ih u park ili ih pošalju same.

BONUS VIDEO:

Kako spavaju deca u Austriji TikTok/ kaitlinklimmer

(Yumama/N. Z.)