Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potrebna vam je samo jedna sveska i puno ljubavi: Mali porodični ritual za srećno i zadovoljno dete

Divna ideja koja može da zbliži decu i roditelje, da razvije ljubav prema pisanoj reči, ali i da ostane kao najlepša uspomena i na papiru i u sećanjima.

  Izvor: Foto: Profimedia

Roditeljska pažnja, čvrsti zagljalji, poljupci koji pucaju, strpljivi razgovori i pogledi u oči puni podrške neophodni su za pravilan razvoj naših mališana. Svi ti mali rituali mogu da imaju razne oblike i na različite načine mogu da budu deo našeg odnosa sa detetom, a da nismo ni svesni koliko ljubavi tako ulivamo u srce našeg deteta.

Jedan od načina da detetu posvetimo pažnju i ljubav, i pokažemo interesovanje za njihov mali-veliki život, i svašta da naučimo i mi od njih i oni od nas, je da sa njim vodimo dnevnik.

Ovu interesantnu ideju osmislila je i sa nama podelila jedna od najinspirativnijih blogerki i Despotova mama, Sara Oster Rokvić, autorka bloga Momsters, a ovako ona opisuje svoj mali projekat.

"Dnevnik možete da vodite zajedno sa svojim detetom/decom. Divna ideja koja može da zbliži decu i roditelje na još neke dodatne načine, da razvije ljubav kod deteta prema pisanoj reči (čini mi se da se u budućnosti ništa neće ni pisati), može da mu pomogne da podeli svoje misli u mirnom okruženju, bez žurbe... To može biti detetov dnevnik u kome možete voditi i neke svoje vrste tradicija, npr. mama uveče piše poruku za naredni dan i ostavlja mu na papiriću pored njegovog dnevnika, u dnevniku, skrivenom delu sobe koji mora da nađe. Zatim, to mogu da budu rečenice zahvalnosti za neke svakodnevne situacije, ali prijatne za mamu/tatu, kao na primer: "Hvala ti sine, što si danas bio poslušan u prodavnici.", mogu, zatim, da budu rečenice ljubavi, rečenice podrške: "Znam da ćeš sutra biti najbolji u dečijoj predstavi!", rečenice priznanja detetovih "dostignuća": "Čestitam ti što si danas naučila pesmicu napamet. Bravo!", rečenice ohrabrenja za nešto što predstoji, a takođe i različita pitanja za dete.

Povezane vesti

Ono posle u toku dana odgovara mami na ta pitanja u svom dnevniku. To je lepa motivacija da uzme olovku i zapiše svoje misli. Dete takođe može i mami postaviti pitanja u njegovom dnevniku, koja mogu biti razna i neočekivana. Na primer: "Da li ću moći da dobijem kucu za rođendan?" na šta mama može da napiše da treba još da razmisli, o svakom + i - , i o tome da li je on/ona (dete) zaista spremno na takvu odgovornost prema živom biću.

U dnevniku mu možete ostavljati i razne ištampane papiriće, fotografije, karte za bioskop/dečje pozorište, čokoladicu, možete mu nacrtati i neki crtež koji će pratiti i reči neke pesme, da mu napišete pesmu sa njegovim imenom (imate razne na internetu), da mu zalepite njegovog omiljenog lika iz crtanih filmova, koji mu zadaje određeni "zadatak".

Za današnji dan, možete mu napisati i razne interesantne činjenice npr. "Jesi znala ljubavi, da je ulica Vojvode Stepe najduža ulica u Beogradu?" ili "Jesi znao sine da ne postoje 2 iste paukove mreže i da je pustinja "Antarktik" najveća na svetu?" Ili "Jesi znala da rakovi škampi imaju srce u glavi i da su ptice jedini pravi potomoci dinosaurusa?"

Povezane vesti

Možete mu pisati i neke kratke priče sa krajem "nastaviće se...", delove pouka iz dečijih basni, pametne poruke iz crtanih filmova koje gleda, zanimljive isečke iz novina... Šta god vam bukvalno padne na pamet! Biće mi mnogo drago ako vam se ideja "Dnevnika" dopadne i sprovedete je u vašoj porodici!" 

O autoru:

Sara Oster Rokvić

Dipl. filolog iz Beograda.

Mama dečaka Despota i veliki zaljubljenik u književnost i slikarstvo.

Autor Instagram-bloga @momsters, namenjenog budućim i sadašnjim mamama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica