Ko se preznojen ujutru nije budio iz košmara sanjajući da je na kontrolnom ili pred tablom učionice i ne zna ništa, taj verovatno u našu školu nije nikad išao. Iskonski strah od nastavnika i sramotu neznanja prenosimo generacijama, čak se s ponosom prisećamo traume koje nam je neizbrisivo usađena dok smo drhtali pred nekom čuvenom drakonskom fizičarkom, neumoljivim matematičarom ili mušičavom geografičarkom.

Danas đaci imaju i sasvim drugačija iskustva, odnos prema nastavnicima i školi ali međusobno nerazumevanje možda i nikad nije bilo veće. Ipak, kao primeri koji ulivaju preko potrebnu nadu, tu su nastavnici, koji govore jezikom koji je klincima blizak, prenoseći znanje, gajeći odnos uvažavanja. Društvene mreže su im postale alat, koji svrsishodno koriste za promociju književnosti, čitanja ali i načina da se roditeljima, đacima vrati nada u zdrav i plodotvoran odnos nastavnika i učenika.

Anđelka Petrović, nastavnik srpskog jezika i književnosti u Matematičkoj gimaziji, pravi je primer kako se od svog posla stvara životni poziv. Njen profil Just_srpski, na Instagramu, prati hiljade onih sa kojima nesebično deli dogodovštine iz učionice, uspehe na takmičenjima, ponos kada joj se bivši đaci jave, sa prestižnih fakulteta u svetu. Za Yumamu nam je objasnila da se nikada ne libi da kaže da jedinice za nepročitanu lektiru ne daje, da deca i te kako čitaju, samo ne ono što bismo mi želeli. Iz iskustva zna da Hasanaginicu na sedmom času njeni umorni đaci mnogo bolje shvate uz krem bananice. Poverenje se gradi i tako što vam je važno da utešite devojčicu na velikom odmoru, koju je uvredila simpatija.

 U jednom od svojih postova Anđelka je sumirala sve što je svoje učenike učila:

“Kad mi se onomad život stropoštao sa treskom (tad još nisam znala da pravi život tek počinje), jedan moj bivši učenik poslao mi je poruku. Iz Danske. Tamo živi i radi. Napisao mi je: “Sad ćeš da živiš ono što si nas učila. Svi pogledi uprti su u tebe”.

A šta sam ih učila i šta ih učim sve ove godine?

1. Kičma je napravljena da stojiš uspravno.

2. Glavu imaš da misliš samostalno.

3. Ne postoji autoritet koji ne sme biti preispitan.

4. Ne moli. Nikada. Nikoga.

5. Ne laži/lažite me, saznaću.

6. Bolje je da čujem prvo od tebe/vas, nego od nekog drugog (ovim sam otvorila Pandorinu kutiju ekskluzivnih informacija, ali sama sam tražila).

7. Ne postoji istina koju ne možemo da podnesemo zajedno.

8. Kad obećaš, ispuni. Ili ne obećavaj.

9. Svoj stav nepokolobljevo brani argumentima.

10. Ako ti je teško, reci mi. Razumeću, iako neću uvek odobriti.

11. Ako voliš, pokaži.

12. Biti odgovoran ne znači biti kriv.

13. Jednom izgubljeno poverenje je nenadoknadiv gubitak.

14. Od vaših ocena uvek mi je preče vaše emotivno i mentalno dobro.

Kad sam se u novembru 2023. vratila iz Amerike, sačekao me poklon od mog razreda Sveska na čijim koricama je pisalo “Preko trnja do zvezda” i poruka u njoj “ponosni na vas”. Drugim rečima, kad ih vaspitavamo, oni gledaju šta radimo, a ne slušaju šta trućamo. I u pravu su.”

Pred paniku spremanja i polaganja završnih ispita, Anđelka daje jednostavan, a tako lekovit savet svim roditeljima: “Grlite svoje piliće!”, deleći i svoje iskustvo polaganja prijemnih, upisa na fakultet, koji nisu uvek obećavali, a danas su je doveli do autora udžbenika, Fulbrajtove stipendije. Jer svi ti strahovi propuštenih šansi, životnih ciljeva, će proći ali ono što nas sve zauvek prati je vera u sebe, koju nam samo poverenje naših najbližih može usaditi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation