Vaspitanje deteta je izuzetno odgovoran i težak posao. Pre svega, važno je kako se mi kao roditelji ponašamo, kakav im primer pružamo, ali su, naravno, i naše reči važne. Ono što govorimo našoj deci, ali iznad svega, kako im to govorimo, ima jako veliki značaj, smatra stručnjakinja za roditeljstvo i autorka knjige Coach Parenting, Erika Kac.

"Kao roditelji, postanemo očajni i ljuti, posebno kada imamo više dece i mnogo toga se dešava oko nas", rekla je ona u izjavi za CNBC, ali dodaje da moramo da budemo veoma oprezni da ne koristimo ton koji deca ne zaslužuju.

Štaviše, ona preporučuje četiri pozitivne fraze koje mogu da pomognu u različitim situacijama, kako biste uspostavili bolji kontakt sa mališanima i ojačali njihovo samopouzdanje.

"Sjajno si to uradio/la! Zašto ne uradimo i ovo...?"

Ovu frazu roditelji mogu da koriste najviše kada deca započnu neki zadatak ili obavezu koju ne mogu da ispune do kraja ili ne mogu da urade kako bi želeli. Ovim rečima ćete detetu poručiti da je uradilo nešto dobro, ali ćete ga istovremeno motivisati da to i dalje radi jer ste kao prioritet stavili njegov trud, a ne rezultat.

Drugim delom rečenice ćete mu ponuditi podršku da završi ono što je započelo. Stručnjakinja za roditeljstvo smatra da je jako važno započeti rečenicu nečim pozitivnim, a efekat toga se najviše vidi kada pokušavate da ispravite neko ponašanje kod deteta. Dakle, jako je važno da prvo čuju da su nešto dobro uradili, pre nego što im saopštite ono "negativno" tj. šta mogu da poboljšaju.

"Znam da si ljut/a, ali ne možeš da grizeš, udaraš..."

Kada dete ispolji neko agresivno ponašanje, prvim delom rečenice (znam da si ljut/a) ćete mu dati do znanja da odobravate njegove emocije, ali ne i ponašanje (ne možeš da grizeš, udaraš).

Dakle, ova fraza šalje jasnu poruku detetu da ima pravo da bude ljuto ili besno, ali ne i da se ponaša na određen način. Stručnjaci inače kažu da nije dobro da nipodaštavamo negativne emocije kod dece, već da treba da ih učimo kako da njima upravljaju, piše bebesymas.com.

"Ovo su uradio/la sjajno! Znam da možeš da uradiš i ovo"

Ovu frazu možete da koristite kada primetite da dete ima poteškoća da uradi neki zadatak, aktivnost, na primer kada mu vidite da se muči da završi neki domaći zadatak. Time što ćete ga podsetiti da je uradilo nešto dobro, da ima sposbnosti da uradi nešto dobro, ulišete mu samopouzdanje i veru u sebe da pokuša da uradi ono što je potrebno.

"Žao mi je, izvini. Nisam shvatila kako si se osećao/la"

Koliko god da se roditelji trude, ponekad ih savladaju sopstvene emocije, zbog čega ne reaguju na pravi način na neku situaciju sa detetom. Jako je važno da se mama i tata izvine kada pogreše jer na taj način deca shvataju da su i njihove emocije važne.

Time što ćete tražiti oproštaj od deteta, shvatiće da zaista prihvatate njegova osećanja, a takođe ćete mu i poslati poruku da je u redu grešiti, da svi ponekad greše.

BONUS VIDEO:

Dete ima napad besa u prodavnici TikTok/skye.wheatley.waugh

(Yumama/N. Z.)