Iako ima samo pet godina, princ Luis uči o emocijama, a pomaže mu takozvani točak emocija. To je krug koji različitim bojama prikazuje osnovne emocije koje se u centru lakše izražavaju, a oko njih složenije, sekundarne.

Kejt Midlton je bila domaćin simpozijuma na kojem je predstavila nalaze novih istraživanja iz njene Kraljevske fondacije za rano detinjstvo, gde je govorila o tehnici u školi Lambruk koju pohađa njen najmlađi sin.

"Petogodišnjaci i šestogodišnjaci koriste točak emocija da predstave kako se osećaju tog dana i tako se priključuju razgovoru", rekla je ona.

Točak emocija je prvobitno dizajnirao za odrasle američki psiholog dr Robert Plučik 1980. godine, ali je ponovo u modi. Iako se kaže da ljudi mogu da dožive oko 34.000 različitih emocija, dr Plučik veruje da sve one potiču od osam primarnih: bes, strah, tuga, gađenje, iznenađenje, iščekivanje, poverenje i radost. Ova osnovna osećanja se mogu pojačati ili postati blaža, piše Index.hr.

Za točak emocija se kaže da nam pomaže da poboljšamo našu emocionalnu inteligenciju, a danas, četiri decenije nakon što je izmišljen, ponovo postaje viralan na Instagramu.

Točak emocija koristi se u radu sa decom od 4 do 11 godina, kažu u Udruženju mentalno zdravih škola. Pomoću ovog alata deca se uče da je u redu osećati sreću, tugu, bes, strah i mnoge druge emocije, kao i da ih svako doživljava na drugačiji način.

(Yumama)

BONUS VIDEO: