Neki od naizgled nevinih dečijih crtanih filmova koje smo kao deca redovno gledali, sadrže određene poruke koje nisu za decu, a toga nismo bili ni svesni. 

crtani film3.jpg
Foto: Youtube/Printscreen/Netflix After School 

Pokemon čini decu agresivnom

Jedan od najpopularnijih dečjih crtanih filmova, Pokemoni, omiljen je među mnogim decom i odraslima i danas.

Ali kako taj simpatični mali žuti Pikaču i njegovi prijatelji šalju pogrešnu poruku deci, pitate se?

Kako prenosi Asiaone portal, psiholozi su analizirali nivoe nasilja u nekoliko TV programa, uključujući Pokemone, i veruju da gledanje ovakvih animiranih emisija mogu uticati na dečiju agresivnost.

Njihove studije pokazuju da se deca identifikuju sa likovima iz crtanih filmova jednako kao i sa pravim glumcima, i da mnoge animirane emisije zapravo sadrže više nasilja od drugih TV programa namenjenih adolescentima!

„Označavanje određenih vrsta medijskog nasilja kao 'izmišljenog' nasilja je obmanjujuće i može zapravo poslužiti za povećanje pristupa dece štetnom nasilnom sadržaju smanjenjem brige roditelja", upozorava profesor Daglas Đentile, koji je vodio studiju koja je objavljena u Journal of Applied Developmental Psychology.

crtani film.jpg
Foto: Youtube/Printsscreen/Crtaci Evrope 

Sunđer Bob Kockalone prebrz za mališane

Ovaj veseli žuti sunđer i njegov najbolja drug Patrik, morska zvezda možda su još jedan od favorita publike, ali dečji psiholozi upozoravaju da će gledanje brzih dečijih crtaća, poput Sunđer Bob Kockalone, čak i na samo nekoliko minuta, ometati apstraktno razmišljanje, uticati na kratkoročno pamćenje i kontrolu impulsa kod male dece.

Istraživači su sproveli eksperiment i otkrili da bi mala deca koja su gledala ovaj brzi crtani film imala znatno lošiji učinak u zadacima koji su im dodeljeni, a autori studije primećuju da ova emisija ima neposredan negativan efekat na decu.

Pomamni tempo ovog popularnog crtanog filma koji menja scenu u proseku svakih 11 sekundi, u poređenju sa drugim dečjim crtanim filmovima koji se menjaju samo dva puta u minutu, ometa decu i može da im ubije pažnju.

crtani film 2.jpg
Foto: Youtube/Printscreen/WinxClubEnglish 

Vinksice su preoskudno obučene za dečije oči

Ovaj crtani film koji govori o gomili vila sa posebnim moćima koje se bore da spasu univerzum, svojim mladim gledaocima šalje pogrešne poruke zbog oskudne odeće likova.

Suknje i haljinice koje ove vile nose su neverovatno kratke, neke od njih imaju veliki dekolte, a neki onlajn recenzenti su istakli seksualizovanu prirodu likova.

Namenjen za tinejdžere  Vinks klub takođe sadrži scene u kojima se likovi mogu videti kako strastveno ljube svoje momke.

Studije su pokazale, kako piše portal Asiaone, da mladi koji gledaju mnogo seksualnog sadržaja na TV-u imaju veću verovatnoću da započnu seksualni odnos ili učestvuju u drugim seksualnim aktivnostima ranije nego njihovi vršnjaci koji ne gledaju takve eksplicitne emisije.

Još o crtaćima koji nisu za malu decu, čitajte u tekstu: PEPA PRASE, PATROLNE ŠAPE I JOŠ 3 CRTAĆA KOJA NE TREBA PRIKAZIVATI MALOJ DECI

(Yumama)

BONUS VIDEO

MALO DEČIJE CARSTVO: Voditeljka Bojana Ristivojević pokazala kako izgleda soba njene ćerkice Instagram