Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvajanje reči, bogaćenje rečnika i razumevanje pojmova: Zabavne igre za pravilan razvoj govora

Deca najbolje uče kroz igru. Pomozite vašem detetu da kroz zabavne igrice lakše i bolje savladaju govor.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Između druge i treće godine deca usvajaju reči brže nego što možete da zamislite. Već u drugoj godini deca znaju od 20 do 200 reči, a u trećoj taj broj dostiže čak 1000 reči.

Međutim deca ne dostižu ovaj broj reči sama. Roditelji imaju veliki uticaj na razvoj jezika i na razvoj jezičkih sposobnosti kod dece, navodi Dženet Felis specijalista za govor. Što više ohrabrujete dete da ćaska sa vama to će mu biti lakše kada krene u predškolsko. Kada deca krenu u školu, nastavnici očekuju da imaju poprilično bobre govorne veštine, kaže Felis. Ako vaše dete ne razvije ove veštine do je malo, kasnije će mu biti teže da se uklopi u razred. 

Povezane vesti

Jedan od načuna je da deci čitate priče, ali postoji veliki broj zabavnih igrica uz pomoć kojih ćete pomoći vašem detetu da uvežba važne komponente jezika: artikulaciju, vokabular, razumevanje i demosntraciju. 

Artikulacija

Iako dete praktično preko noći usvaja nove reči, ipak mu je potreban određena količina vežbe kako bi ojačalo mišiće usana, i moglo tečno da izgovori sva slova. Ovo možda zvuči kao neki težak zadatak ali ne mora da bude ukoliko se sprovede na zabavan način.

Ogledalo: Vaše dete uči da izgovara reči tako što posmatra vas dok govorite, ali možda će mu olakšati posao ako samo posmatra svoja usta dok se pokreću. Probajte, na primer, da recitujete zajedno sa detetom pesmicu ispred ogledala. 

  Foto: Shutterstock

Maramica: pomaže detetu oko suglasnika. Postavite maramicu ipsred detetovog lica, i recite mu da izgovori slovo P. Detetu će ovo biti zanimljivo zato što će se maramica pomerati kako ono bude pravilno izgovaralo slovo.

Kikiriki puter: Stavite malo putera na zadnju stranu prednjih zuba i zamolite dete da dodirene vrhom jezika i recite mu da položaj jezika treba da bude takav prilikom izgovaranja reči koje počinju na slovo D i T. 

Povezane vesti

Izgradite vokabular

Ponavljajte reči: Koristite novu reč češće u govoru, kako bi detetu ostala u pamćenju. Ako dete reč ne zapamti odmah, nemojte da brinete ili da insistirate. Nekoj deci treba vremena i potrebno im je da više puta čuju reč kako bi je zapamtila. 

Koristite se opisima: Nemojte samo koristiti nazive, već probajte da opišete neku reč. Opisujte kako nešto izgleda ili kakvog je ukusa, na taj način podstaći ćete kod deteta kreativnost i razviti dobar model učenja. 

Dodajte po neku reč: Ako vaše dete kaže "Mačka", vi kažite "Da, to je mačka, ona je crne boje". Takođe možete da obogatite njihov rečnik tako što ćete ih pitati "A šta mačka radi?" 

Razumevanje

Pre nego što deca progovore, potrebno im je da znaju značenje onoga šta govore. Ove zabavne igre će pomoći vašem detetu da razume jezik, kao i da sluša i sledi uputstva, a ta veština će mu biti od posebnog značaja kada krene u školu. 

Instukcije: Dajte detetu jednostavna uputstva - npr: "Podigni loptu i baci je meni", ili "Sagni se i dodirni prste". Oko treće godine dete bi trebalo da je u stanju da prati ova jednostavna uputstva. 

Traženje predmeta: Sakrijte neku igračku od deteta i dajte mu instrukcije kako da je pronađe, na primer  "Pogledaj iza crvene stolice". Ako imate dete starije od tri godine, zamenite uloge i neka ono sakrije predmet i daje vam isntrukcije kako da ga nađete. 

Prepričavanje: Nakon što deteu pročitate priču, zatražite od njega da vam je ukratko prepirča. Pomognite mu ako se zbuni, tako što ćete dodavati reči koje nedostaju. 

Povezane vesti

Demosntracija

Ponovite melodiju: Kada pevate sa detetom pesmicu, ponovite ponovo reči pesme, polako kako bi dete bilo u stanju da čuje svaku reč jasno. 

Ćaskanje preko telefona: Kupite mu igračku telefon i pretvarajte se da pričate sa njegovom bakom pa mu dajte telefon u ruke da ono nastavi da priča.

Uključite ga u društvo: Kada dete čuje kako druga deca pričaju, poželeće i ono da priča tako. Osim sa vama, potrebno je da ćaska i sa decom njegovog uzrasta. Tako će, ne samo uvežbati govor, već će steći sposobonst da sklapa prijateljstva, što je takođe jedna od veština koja će mu u školi, ali i kasnije u životu, biti potrebna. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica